sreda, 1. jul 1998.

VUK DRASKOVIC, PREDSEDNIK SPO O KOSOVU

Platforma za razgovore i odlucne akcije na Kosovu

Drzavnu platformu o najsiroj autonomiji Kosova trebalo bi da usaglase predsednici SRJ Srbije i Crne Gore sa liderima parlamentarnih stranaka, smatra Draskovic

Beograd, FoNet. - Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic izneo je zahtev da se usaglasi drzavna platforma o Kosovu i zalozio se za “odlucne akcije" za uspostavu suvereniteta Srbije na teritoriji cele pokrajine. “Pregovaracki tim Vlade Srbije nema pregovaracku platformu i tako vise ne sme da bude. Usaglasena drzava platforma mora da saopsti pregovarackom timu kosovskih Albanaca i svetu sta mi podrazumevamo pod najsirim stepenom autonomije Kosova i Metohije", izjavio je Draskovic na konferenciji za stampu. Posle toga bi, smatra on, lopta bila prebacena u dvoriste kosovskih Albanaca, koji bi morali da se izjasne da li su za demokratiju ili za etnicki cisto Kosovo i Veliku Albaniju.

“Plaftormu bi trebalo da usaglase predsednici SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore u dogovoru sa liderima parlamentarnih stranaka koje imaju poslanicke klubove u saveznoj i dvema republickim skupstinama". Istovremeno sa pregovorima, istakao je lider SPO, potrebno je preduzeti “odlucne akcije da se uspostavi puni drzavni suverenitet na podrucju celog Kosova i Metohije". “Ako su tamo teroristi, protiv njih treba angazovati specijalne antiteroristicke jedinice. Njihove akcije izvode se pred ocima stranih posmatraca, diplomata i medija", rekao je Draskovic i dodao: “Ako je tamo takozvana Oslobodilacka vojska Kosova onda protiv te okupatorske vojske odgovara akcijama nase vojske. Na Kosovu i Metohiji nema mesta za dve drzave i dve vojske, tamo ima mesta samo za drzavu Srbiju i Vojsku Jugoslavije".

Posto OVK ima, kako je rekao, “snaznu podrsku armija nekih najjacih zemalja sveta", Draskovic je istakao da “nama u odbrani Kosova i Metohije ne sme biti iskljucivo merilo kolika je snaga onih koji su protiv nas, vec vrednost onoga sto branimo na Kosovu i sto moramo odbraniti". “Ovako je govorio i knez Lazar pre sest vekova. Mi na Kosovu danas branimo i tesko pomracene principe Ujeidnjenih nacija i medjunarodnih prava, kao sto smo i pre sest vekova branili ne samo Srbiju, vec i hriscansku Evropu", istakao je lider SPO. Draskovic je naglasio da bi platforma o Kosovu podrazumevala i amnestiju za sve koji nisu pocinili zlocine, pod uslovom da poloze oruzje. Na pitanje da li bi on pregovarao sa predstavnicima OVK, Draskovic je izjavio: “Sa okupatorima i teroristima ne nih nikada pregovarao".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /