sreda, 1. jul 1998.

NATO NEGIRA NOVE NAVODE SPANSKOG “EL MUNDA" O DECIJOJ PROSTITUCIJI U BIH

Pocela istraga o umesanosti Sfora u prostituciju maloletnica

Sarajevo, Brisel, Beta-AFP-FoNet. - Portparol SFOR-a Ricard Sent-Lui potvrdio je juce u Sarajevu da je “Sfor poceo da sprovodi istragu nakon sto je spanski list ’El Mundo’ izneo optuzbe da su vojnici multinacionalnih snaga za mir u BiH umesani u prostituciju sa maloletnicama i krijumcarenje droge". “Takve navode uzimamo ozbiljno", podvukao je Sent-Lui na konferenciji za novinare, preciziravsi da je “na zahtev drzava ciji su vojnici navedeni u ovom slucaju i na naredbu komandanta Sfora istraga pocela odmah nakon objavljivanja clanka", prenosi Srna. Prema njegovim recima, “istragu sprovode tri multinacionalna kvalifikovana tima koja su do danas izvrsila ispitivanje vise od 50 lica".

“Sfor je, takodje, zatrazio od izvestaca ’El Munda’ da se vrati u Sarajevo i pomogne u sprovodjenju istrage tako sto bi izneo specificne detalje ovog slucaja", istakao je Sent-Lui, dodavsi da ce rezultati istrage biti prezentirani javnosti kada ona bude zavrsena.

NATO nema potvrdu o postojanju lanca decije prostitucije koji navodno vode pripadnici Sfora u BiH, rekao je juce neimenovani zvanicnik Alijanse.

Spanski dnevnik je u maju prvi put pisao o decijoj prostituciji pod “nadzorom" Sfora, a u broju od ponedeljka objavio je svedocenja maloletnih prostitutki.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /