sreda, 1. jul 1998.

ISTEKAO POSLEDNJI ROK ZA VRACANJE KREDITA IZ REPUBLICKOG FONDA ZA RAZVOJ

Duznici “zarobili" polovinu deviza

Direktori su pri dodeli kredita potpisivali posebne izjave da moralno, krivicno i materijalno, odgovaraju za vracanje novca, ali do sada niko nije pozvan na odgovornost

Juce je bio poslednji dan za povratak kredita iz Fonda za razvoj Srbije u koji su se slile devize od prodate Poste. Pored nekoliko produzetaka rokova zbog problema u kojima su se nasla preduzeca nakon ukidanja preferencijala, pre vise od dva meseca Fond je doneo odluku prema kojoj je poslednji rok za povratak kredita - 30 jun.

Do juce je vraceno 110 miliona maraka, a nije naplaceno iako je dospelo za naplatu jos 107 miliona maraka. Procenat naplate je oko 51 odsto. Medju onima koji nisu vratili kredit koriscen za pospesivanje izvoza su “Viskoza" iz Loznice koja od deset miliona nije vratila ni marku, “Kostana" iz Vranja duguje cetiri miliona, “Srbijanka" iz Valjeva - cetiri, Brodogradiliste “Sava" - tri, brodogradiliste iz Novog Sada - 1,4 miliona, Industrija motora iz Rakovice -1,5 miliona, “Podgorka" iz Osecine - dva, Zemljoradnicka zadruga iz Lajkovca - 2,5, “Dzervin" iz Knjazevca - 1,5, Fabrika vagona iz Kraljeva -2,5, “Zastava - Automobili" - sest, “Javor" iz Ivanjice - tri, “Jumko" - pet miliona maraka. To nije kraj spiska preduzeca koja nisu vratila devizne kredite.

Iako su pri dodeli kredita direktori firmi potpisivali posebnu izjavu kojom moralno, krivicno i materijalno odgovaraju za vracanje novca do sada niko nije pozvan na odgovornost. Takva mogucnost se ni sada ne pominje, vec samo pokretanje mehanizama obezbedjenja, odnosno blokada racuna neazurnih firmi.

Poznato je da u medjuvremenu nikom nije dodeljen novi kredit jer je Fond za razvoj ocekivao da se novi krediti podele tek kad stari budu vraceni. Ranije je najavljeno da bi sednica Upravnog odbora Fonda mogla biti odrzana pocetkom jula. Na njoj bi se donele odluke o novoj raspodeli kredita i izboru direktora. Ta sednica, prema nezvanicnim informacijama jos nije zakazana, a na konkurs za mesto direktora o cemu ce odluciti Vlada Srbije i Upravni odbor Fonda za razvoj, prijavilo se dvadesetak kandidata. Fond za razvoj je i formalno bez direktora, skoro oko mesec dana jer je Nenad Djokic dotadasnji direktor postavljen na mesto saveznog ministra za saradnju sa medjunarodnim finansijskim institucijama.

S. Jovicic

JIK banka ponovo radi

Posle pauze od godinu i po zbog oduzimanja dozvole za rad JIK banka danas ponovo pocinje da radi. Odlukom Saveta NBJ dozvola je vracena pocetkom maja, ali je zvanicno obavestenje o tome u banku stiglo tek 28. maja. Od tada su trajale pripreme za novi pocetak rada sa klijentima i gradjanima, a juce su i odlukom Upravnog odbora JIK banke sve ekspoziture obavezane da danas skinu katanac sa vrata.

M.V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /