sreda, 1. jul 1998.

(PRED)STECAJNE MUKE HOLDING KOMPANIJE “GENEX"

Imovina na “dobosu"?

Najveci poverilac ove holding korporacije je “Makedonija tabak", koji trazi prodaju imovine za izmirenje duga

Hoce li luksuzni Genex apartmani u beogradskoj ulici Vladimira Popovica 10. uskoro otici na “dobos" i da li takva opasnost preti i zgradi hotela “Interkontinental", kao i imovini ostalih firmi nastalih statusnim promenama Genex-a? Najveci poverilac ove holding korporacije, “Makedonija tabak" podneo je, naime, nedavno predlog Privrednom sudu u Beogradu da provede postupak prodaje pomenutih apartmana, a njen punomocnik advokat Milan Vukovic tvrdi za nas list da su i cetiri firme nastale podelom imovine Genex-a, takodje, odgovorne za sudski utvrdjene obaveze svoje “matice", pre nego sto su se odvojile. U ovom casu nekadasnji privredni gigant je “Makedonija tabaku" duzan, kako je pravosnazno utvrdjeno, 28 miliona dinara, a drugo potrazivanje od milion i trista hiljada dolara konstatovano je prvostepenom presudom.

Predstecajni postupak u kom su, do sada, u Privrendom sudu odrzana dva rocista, pokrenut je jer je “Genex"-u blokiran ziro-racun, kaze advokat Vukovic. “Genex" je, tvrdi on, izbegavao poslovanje preko ziro-racuna na kom novca nema zbog cega smo i trazili prodaju apartmana. U toku ovog postupka ustanovljeno je da je duznik platio Invest banci u 1998. iznos od sest miliona trista sedamdeset hiljada dinara. Ovu obavezu, kaze Vukovic, “Genex" je izvrsio iako na to nije obavezan presudom suda, pa proizilazi da su na taj nacin osteceni njegovi poverioci cija su potrazivanja pravosnazno utvrdjena.

Zbog krivicnog dela ostecenja poverilaca “Makedonija tabak" podnela je krivicnu prijavu protiv odgovornih rukovodilaca holding korporacije “Genex", finansijskog i generalnog direktora. Takodje, protiv Invest banke podneta je tuzba za vracanje protivzakonito primljenog novca. Medjutim, nastavlja advokat Milan Vukovic, iako je Privredni sud doneo privremenu meru kojom se “Genex"-u zabranjuje svako raspolaganje novcanim sredstvima, pokretnim stvarima i nepokretnostima, ova korporacija ne postuje odluku suda, a po mojim informacijama, do skora im je u tome pomogao sada vec bivsi predsednik suda Radomir Lazarevic. Pitanje je da li ce i kad doci do prodaje nepokretnosti s obzirom da Privredni sud skoro godinu dana nije izvrsavao svoje odluke u odnosu na “Genex", a to je popis imovine i licitacijska prodaja. Inace, prema procenjenoj knjigovodstvenoj vrednosti sest Genex apartmana “teski" su dva miliona i dvesta hiljada dolara, sto stoji u sudskim spisima u predstecajnom postupku.

Sumnja da ce do prinudne naplate doci, objasnjava sagovornik “Nase Borbe", zasnvia se na cinjenici da je “Genexu" omoguceno da posluje van ziro-racuna i pored odluke guvernera NBJ, kao i da Privredni sud i pored vise pokusaja izvrsnog odelenja nije uspeo da dovede izvrsenje. Pitanje je, dakle, ko i zasto stiti “Genex", time rusi ugled suda i dovodi u pitanje poverenje inostranih partnera u ovdasnju pravnu sigurnost, konstatujeVukovic.

Pocetkom oktobra, inace, odrzace se novo rociste u predstecajnom postupku, kada bi trebalo da se sazna moze li “Genex" da udje u poravnanje sa poveriocima, ili ce njegova imovina biti poslednje pokrice.

B. O. Ilic

U “Genex"-u bez komentara

Povodom situacije u holding korporaciji “Genex", spora i predstecajnog postupka koji se vodi u Privrednom sudu u Beogradu, da bi culi i drugu stranu, zatrazili smo komentar u upravi ove firme. Kako nam je receno, direktori za sada o tome ne zele da daju nikakve izjave.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /