sreda, 1. jul 1998.

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVODJANSKIH MADJARA JOZEF KASA O JUCERASNJEM RAZGOVORU SA SPS

Vojnici madjarske nacionalnosti bice povuceni iz juzne pokrajine

Konkretan termin za odlazak vojnika sa “ratnog podrucja" nije utvrdjen a obecanje glasi - u najkracem roku

Novi Sad. - Razgovarali smo sa najvisim rukovodstvom SPS-a, na celu sa Goricom Gajevic, a bili su tu i Nedeljko Sipovac, Bosko Perosevic, Mihalj Kertes i Radovan Pankov - izjavio je za “Nasu Borbu" predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa, celnik stranacke delegacije po povratku iz Beograda. Za temu razgovora sa rukovodstvom socijalista SVM je, po recima Kase, postavio sprovodjenje dogovorenog sa Slobodanom Milosevicem.

- Socijalisti su juce priznali da rade sporo i otezano na ostvarenju tih obecanja - izjavio je predsednik SVM - a sada smo dobili obecanje da ce ubrzati taj proces. Kada je rec o radu nedavno formiranog Saveta za manjine, koji jos uvek nije poceo sa radom zbog problema oko predsednika Saveta sa funkcionerima SPS-a je dogovoreno da u cetvrtak, 9. jula on ipak “proradi" na za nas jedino prihvatljiv nacin, da za predsednika tog tela bude imenovan nas kandidat, Laslo Joza, a ne Pavel Domonji, pokrajinski sekretar za manjinska pitanja, koji je godinama bio na tom polozaju, a nista nije uradio za unapredjenje polozaja manjina. Zbog toga je za nas takav predsednik bio neprihvatljiv - rekao je Kasa i naglasio:

- Dobili smo cvrsta uveravanja - da ce se u najskorijem roku udovoljiti nasem zahtevu za povlacenje vojnika madjarske nacionalnosti sa uzarenog “ratnog podrucja" na Kosovu. Konkretniji termin za to nije utvrdjen, a obecanje glasi - u najkracem roku.

Jucerasnji razgovor u sedistu SPS-a je, kako saznajemo, zavrsen dogovorom da naredni susret bude u avgustu u Subotici, i to bi trebalo da bude prilika da se zajednicki razmotri sta je od najnovijih obecanja i preuzetih obaveza ostvareno. Imajuci u vidu sva najnovija obecanja, nasa najava da cemo zamrznuti citav proces pregovora sa vlascu i povuci Istvana Ispanovica sa potpredsednickog mesta u Skupstini Srbije zasad je “stavljena na led" i sacekacemo jos ishod najnovijih rzagovora i videti da li ce se data obecanja ovog puta zaista i ostvariti.

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /