sreda, 1. jul 1998.

VLADIMIR RAHMANJIN, PREDSEDNIK RUSKOG MIP-A

Rusija protiv ucesca OVK u pregovorima

Moskva, FoNet. - Rusija odbacuje mogucnost da tzv. Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) bude ukljucena u delegaciju kosovskih Albanaca za pregovore sa jugoslovenskim vlastima i polazi od toga da to nije namera ni Amerikancima. “Nikakve zvanicne pregovore sa OVK americka strana ne vodi" - izjavio je zvanicni predstavnik Ministarstva inostranih poslova Vladimir Rahmanjin. Zvanicni stav Moskve - prema recima Rahmanjina - ostaje neizmenjen: da pregovori mogu biti obnovljeni samo sa predstavnicima politickih partija koje su pocele pregovore i da “takozvana OVK ne spada medju njih". “Za nas je od principijelnog znacaja da se pregovori vode upravo sa politickim partijama koje se okupljaju oko lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove. To je stav i Beograda i Amerikanaca" - podvukao je Rahmanjin.

On smatra da su kontakti koje su americki predstavnici “eventualno imali sa pripadnicima te naoruzane formacije bili "prevashodno informativnog karaktera“. Odnosno, dodao je ruski diplomata, "postoji verzija da su ti kontakti bili neophodni iz prakticnih razloga - radi resavanja problema, kao sto su deblokiranje saobracajnica i naselja, koje je mogucno resiti samo sa onima koji drze oruzje“. “Mi smatramo da je neophodno sto skorije obnoviti pregovore delegacije SRJ i Srbije, s jedne, i predstavnika politickih partija kosovskih Albanaca, s druge strane, jer je to jedina osnova koja garantuje okoncanje nasilja i siguran put do trajnog resenja konflikta" - podvukao je Rahmanjin.

On je odao priznanje Beogradu sto uspeva da bude uzdrzan, uprkos “slozenoj situaciji i provokativnim dejstvima" i sto i dalje ostaje spreman da pregovara o autonomiji pokrajine. Ruski diplomata i pored toga poziva srpsku stranu na uzdrzanost od bilo kakvih akcija koje bi “kosovskim ekstremistima mogle biti signal za razne provokastivne akcije i aktivna dejstva". Rusija se nada - dodao je Rahmanjin - da ce sastanak Kontakt grupe osmog jula, u Bonu, doprineti daljoj koordinaciji koraka medjunarodne zajednice u naporima da se nadje politicko resenje za Kosovo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /