cetvrtak, 2. jul 1998.

JUCE U BRISELU IZA ZATVORENIH VRATA ZASEDAO SAVET NATO

Zabrinutost zbog “jacanja nasilja obe strane"

Zapadna alijansa ubrzano pravi planove o razmestaju trupa na granici Albanije i Makedonije. Prema proceni NATO, OVK trenutno kontrolise 40 odsto teritorije Kosova

Brisel, Beta. - Savet NATO ocenio je juce da najnoviji razvoj situacije na Kosovu “veoma zabrinjava" zbog “jacanja nasilja sa obe strane poslednjih dana" i izrazio uverenje da ce “diplomatski napori dovesti do brze obustave vatre", rekli su juce izvori u sedistu Atlantskog saveza u Briselu.

Stalni predstavnici zemalja clanica NATO su naglasili da se od Kontakt grupe ocekuje “razjasnjenje u pogledu politickih poteza koji treba da dovedu do resenja kosovskog problema kroz pregovore". Istovremeno je naglaseno da se ubrzano dovrsava planiranje za mogucu vojnu intervenciju NATO na Kosovu, kao i izrada planova za razmestaj trupa na granici Albanije i, eventualno i Makedonije sa SRJ, a prema Kosovu. Cilj razmestanja trupa na albansko-jugoslovenskoj granici je da se spreci ilegalni protok oruzja i lica, kao i da se pomogne u zbrinjavanju izbeglica, saopstili su predstavnici NATO.

Paznja vojno-politickih struktura NATO je usredsredjena i na “politicki okvir" ovih planova, jer se u potpunosti mora usaglasiti “politicki sa vojnim ciljevima". Ali “NATO ce biti spreman da dejstvuje i stupice u akciju ako stanje postane takvo da je nuzno da se upotrebi sila", podvukli su visoki zvanicnici NATO. Vojni planovi za delovanje NATO na podrucju Kosova, Albanije i Makedonije bice, kako je receno, zavrseni do kraja ove nedelje.

Savet NATO je temeljito proucio najnoviji razvoj stanja na temelju informacija sa terena na Kosovu. Izvori NATO su naveli da americki predstavnici juce na zasedanju Saveta NATO nisu obelodanili nikakve pojedinosti iz direktnog kontakta zvanicnika SAD sa predstavnicima Oslobodilacke vojske Kosova. Kako je saopsteno u Briselu, procene NATO ukazuju da Oslobodilacka vojska Kosova trenutno kontrolise oko 40 odsto teritorije Kosova.

Pet tacaka plana Kontakt grupe

Bon, Beta-AFP. - Kontakt grupa koja ce se sastati 8. jula u Bonu, predstavice plan od pet tacaka za resavanje krize na Kosovu, rekao je juce nemacki ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel. Kinkel je u intervjuu za nemacki radio “Dojclandfunk" rekao da je rec o sledecih pet tacaka: - momentalna obustava vatre koja prethodi obnovi dijaloga izmedju Beograda i kosovskih Albanaca - stupanje na snagu sankcija medjunarodne zajednice i rezolucija Saveta bezbednosti - razrada osnovnih elemenata za autonomiju Kosova od strane Kontakt grupe - postavljanje “snazne i vidljive" medjunarodne posmatracke misije na Kosovu - regionalni koncept za izbeglice sa ciljem da vise ne idu ka Nemackoj. Pre nego sto se pribegne vojnoj intervenciji NATO, “moramo da najpre iscrpimo sve mogucnosti da se dodje do politickog resenja", ponovio je Kinkel.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /