cetvrtak, 2. jul 1998.

GRUPA OD CETRDESETAK NOVINARA OBISLA SELO ADU GDE SU PROTEKLIH DANA VODJENE BORBE

Ugljenokopi pod kontrolom policije

U selu nema Albanaca. Tragovi od metaka iz pesadijskog naoruzanja i minobacaca. Niko od kidnapovanih nije pronadjen

Policajac obezbedjuje ostavljeno
oruzje OVK u selu Ada

Pristina, Beta. - U selu Ade, na desetak kilometara vazdusne linije od Pristine, nema civila. U tom selu sa oko 300 kuca, smestenih na blagom bregu, vidljiva je samo grupa policajaca. Sa podrucja Ade, koju su policijske snage zauzele juce, potpuno se kontrolisu dva povrsinska ugljenokopa “Belacevac" i “Dobro selo", iz kojih se vadi lignit za termoelektranu “Obilic".

Porucnik policije Zoran Janjic juce je grupi od cetrdesetak novinara iz domacih i inostranih redakcija u Adi rekao da su to selo u proteklih sedam dana “drzali albanski teroristi, otvarajuci vatru na obezbedjenje kopova i snage bezbednosti". Janjic je, takodje, rekao da su “albanski teroristi sa tog podrucja" kidnapovali poslednjih nedelja 13 radnika termolektrane Obilic i da su pre desetak dana kod Ade ubijana dva, a ranjen jedan policajac. Cilj policijske akcije na podrucju sela Ade je bio da se osigura bezbednost radnika na kopovima, rekao je porucnik Janjic.

Osmatracko mesto iza
razbijenog prozora

Na ulazu u selo iz pravca povrsinskog kopa “Dobro Selo", iskopani rovovi, transeje i nekoliko bunkera, dobro maskiranih. Sa tih polozaja kao na dlanu se vidi termolektrana “Obilic". Transeje su duge nekoliko stotina metara, a jedan od policajaca koji nije zeleo da mu se pomene ime, rekao je da su “uradjene kao po udzbeniku". Na kucama u neporednoj blizini tih rovova vidljivi su tragovi od metaka iz pesadijskog naoruzanja, ali i minobacackih projektila.

Bez minobacaca im nismo mogli nista, rekao je taj anonimni policajac, koji je, ucestvovao u akciji. “Minobacaci albanskih terorista, koji su bili uz ovu transeju, mogli su da gadjaju samu termolektranu, jer im je domet oko 2,5 kilometara", dodao je on. U sukobima sa policijom na podrucju sela Ade, pripadnici ilegalne OVK su koristili minobacace kineske proizvodnje od 60 milimetra, rucne bacace, bombe i mitraljeze.

Porucnik policije Zoran Janjic rekao je novinarima da “nema podataka o nastradalim Albancima, jer su ih saborci izvlacili u pravcu Drenice". “Nikoga od kidnapovanih radnika nismo nasli", rekao je porucnik Janjic.

Novinarima su pokazane kuce u kojoj je bila velika kolicina lekova, sa zavojima i medicinskom opremom za pruzanje prve, hitne pomoci. U jednoj od kuca bila je menza. Sve kuce iz kojih se vidi “Obilic" i one neposredno uz transeje su ostecene. U unutrasnjosti sela na kucama, medjutim, nisu vidljiva ostecenja. Na dzamiji je polomljeno nekoliko stakala, ali drugih tragova ostecenja nema. “Gadjane su samo kuce iz kojih je otvarana vatra", rekao je porucnik Janjic. On je potvrdio da su civili napustili selo i rekao da su neki od njih juce popodne dosli po svoju stoku i hranu. Policija ih nije sprecavala, dodao je Janjic. Porucnik Janjic je pozvao zitelje sela Ade, u kome su ziveli samo Albanci, da se slobodno vrate i rekao da im garantuje bezbednost.

KIC i dalje tvrdi da OVK kontrolise rudnik Belacevac

Pristina, Beta. - Kosovski informativni centar (KIC), blizak Demokratskom savezu Kosova, juce je saopstio da rudnik Belacevac i dalje kontrolisu pripadnici ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK). U saopstenju se navodi da se povrsinski ugljenokop u Velikom Belacevcu i dalje nalazi u rukama OVK i dodaje da su “u srpskim napadima na sela Ade, Palaj, Lajtista, Sibovac i Lismire ubijena tri, a ranjena dva pripadnika OVK".

“U selu Ade je ranjeno pet albanskih gradjana, dok je u Lismiru ubijeno osmogodisnje albansko dete i ranjen jedan muskarac", tvrdi KIC i dodaje da su stanovnici 10 sela u opstinama Obilic i Kosovo polje napustili svoje domove.

Izvori bliski OVK su, kako prenosi KIC, izjavili da su u napadima srpskih snaga na selo Ade ucestvovale i srpske paramilitarne snage i da je “na desetine njih ubijeno i ranjeno".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /