cetvrtak, 2. jul 1998.

PREMA NEIMENOVANOM VISOKOM AMERICKOM ZVANICNIKU

Gelbard zatrazio od OVK da prihvati Rugovu

Vasington, FoNet. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard rekao je liderima Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) da moraju prihvatiti vodjstvo Ibrahima Rugove kako bi ucestvovali u mirovnim pregovorima sa Beogradom, izjavio je neimenovani visoki americki zvanicnik. Kako prenosi AFP, Gelbard im je takodje, tokom razgovora prosle nedelje negde u Evropi, rekao da se moraju odreci terorizma, istakao je zvanicnik koji je zeleo da ostane anoniman.

“OVK, ako zele da ucestvuju, moraju ispuniti odredjene uslove", rekao je on. “Jednostavno necemo dati nikakvu vrstu propusnice", dodao je.

Dva predstavnika OVK odgovorila su “pozitivno" na Gelbardove zahteve, ali Vasintgon ce pazljivo pratiti grupu kako bi video da li mogu ispuniti ta obecanja, nastavio je americki zvanicnik. SAD zele da dovedu OVK (za pregovaracki sto) u naporu da zapocnu pregovori sa Beogradom o autonomiji Kosova. Americki zvanicnici ostaju pri stavu da sporazum o prekidu neprijateljstava nece biti postignut ukoliko za pregovarackim stolom ne budu i predstavnici naoruzanih snaga.

Spoljnopoliticki tim americkog predsednika Bila Klintona odrzao je prekjuce telefonske konsultacije raspravljajuci o nasilju na Kosovu, dodao je zvanicnik. “Ubedjeni smo da ce se borbe nastaviti", rekao je on. Gelbard ce 8. jula u Bonu ucestvovati na sastanku Kontakt grupe na kome ce biti reci o sledecim koracima medjunarodne zajednice u pokusaju da se kosovska kriza resi mirnim putem.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /