cetvrtak, 2. jul 1998.

SASTANAK POLITICKIH PRVAKA KOSOVSKIH ALBANACA

SDP Kosova hoce OVK pod svoje okrilje

Pristina, Beta. - Sefovi politickih stranaka kosovskih Albanaca juce su se u Pristini sastali sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom u pokusaju da dogovore zajednicku strategiju u odnosu na kosovsku krizu.

Predsednica Socijaldemokratske partije Kosova Ljuljeta Pulja-Beciri je nakon sastanka novinarima rekla da dogovor nije postignut i da ce razgovori biti nastavljeni u subotu. Prema njenim recima, Demokratski savez Kosova (DSK) trazi da se konstituise paralelni parlament kosovskih Albanaca i drugi organi vlasti i da oni pod svoje okrilje uzmu ilegalnu Oslobodilacku vojsku Kosova (OVK).

Parlamentarna partija Kosova (PPK) Adema Demacija i novoosnovani Albanski demokratski pokret Redzepa Cosje, dve najjace opozicione grupacije, traze da se formira Nacionalno vece koje ce objedinjavati “sve albanske politicke subjekte" i pod svoje okrilje uzeti OVK, rekla je Pulja-Beciri.

Sastanak je odrzan u prostorijama Demokratskog saveza Kosova, na inicijativu Rugovinog savetodavnog tela za pregovore sa Beogradom, takozvane grupe “G-15". Iz sedista DSK su izasli Rugovin savetnik Fehmi Agani, Demaci, Cosja, Pulja-Beciri, potpredsednik Cosjine stranke i bivsi visoki funkcioner DSK Hidajet Hiseni i sef Liberalne partije Djerd Dedaj. Hiseni je rekao da Rugova u stvari ne zeli da bude konstituisan kosovski parlament i formirani organi vlasti i da, nudeci takvo resenje, pokusava da “kupi vreme".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /