cetvrtak, 2. jul 1998.

MUHAMED SACIRBEGOVIC, ZASTUPNIK BIH PRED MEDJUNARODNIM SUDOM

BiH ne odustaje od tuzbe za genocid protiv Jugoslavije

Zagreb, Beta. - Ambasador i zastupnik BiH pred Medjunarodnim sudom u Hagu Muhamed Sacirbegovic izjavio je da ce BiH insistirati na jos 1993. godine podnetoj medjudrzavnoj tuzbi protiv Beograda za pocinjeni genocid. “Zlocini ovoga rata nisu individualno pitanje, vec se radi o zlocinu jedne vlasti, odnosno rezima koji stoji iza svega toga i koji je napravio plan etnickog ciscenja", rekao je Sacirbegovic u utorak uvece na tribini “Tuzba BiH pred Medjunarodnim sudom pravde zbog zlocina genocida", koja je odrzana u Evropskom domu u Zagrebu.

On je dodao da bi, osim za Medjunarodni sud za ratne zlocine, posla trebalo da bude i za Medjunarodni sud pravde. “Haski Tribunal je vazan, ali ne i jedini merodavan za zlocine pocinjene na ovom prostoru. Jer, ako on bude jedino mesto gde ce se suditi, onda ce ispasti da je rat bio nedelo pojedinaca, a sumnjam da ce predsednik SRJ Slobodan Milosevic ikad odgovarati kao pojedinac", naglasio je Sacirbegovic. Svoju tvrdnju ambasador Sacirbegovic potkrepio je cinjenicom da ga je i visoki americki diplomata Ricard Holbruk vec dva puta odvracao od tuzbe za genocid. “Nase odustajanje samo bi islo u prilog teza onih koji nas vide kao 'divlja balkanska pseta' koja se medjusobno kolju i koje samo Zapad moze smiriti", rekao je Sacirbegovic, dok je drugi zastupnik BiH pred Medjunarodnim sudom pravde Fon van den Bisen rekao da BiH raspolaze verodostojnom dokumentacijom kojom ce argumentovati tuzbu protiv SRJ za genocid.

Savetnik tima zastupnika BiH pred Medjunarodnim sudom pravde Kasim Trnka ocenio je da postojeci mir nosi klicu nepravde jer su inspiratori rata i danas slobodni i naveo da, ukoliko se njima ne bude sudilo, niko nece moci da garantuje da se genocid nece ponoviti. “Svet je to duzan zrtvama ovog rata, pogotovo imamo li na umu da je Dejtonskim sporazumom legalizovao jednu potpuno nelegalnu tvorevinu kao sto je Republika Srpska", rekao je Trnka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /