cetvrtak, 2. jul 1998.

MOMCILO TRAJKOVIC, PREDSEDNIK SRPSKOG POKRETA OTPORA KOSOVA I METOHIJE, O “ANTIBIROKRATSKOJ REVOLUCIJI" NEKAD I PRIPREMAMA ZA SAMOODBRANU SRBA DANAS

Iskorisceni smo, zarad gole vlasti

Pre deset godina nismo razmisljali da komunisti ne mogu da rese nacionalno pitanje, nismo znali da ucestvujemo u stvaranju autoritarnog rezima. Danas moramo sami da se branimo od albanskih separatista, posto ova drzava nece, ne moze ili ne zna kako da se brani. Nikoga ne nameravamo da napadamo, vec da odbranimo svoja ognjista

“Od one cuvene recenice Slobodana Milosevica “niko ne sme da vas bije" sada je situacija takva da ne samo da nas biju, vec ubijaju i kidnapuju", kaze na pocetku razgovora za nas list Momcilo Trajkovic, predsednik Srpskog pokreta otpora.

Trajkovic kaze da su zivoti Srba na Kosovu i Metohiji, bezvredni i devalvirani. Pre nekoliko godina sam rekao da mit o Kosovu nije devalvirao, medjutim sada je sve devalvirano, sve je upropasceno. Rezim je iskoristo srpsku nesrecu na Kosovu i Metohiji da upropasti ceo srpski narod. Od jedne velike sanse, da se stvori bogata i demokratska zemlja, dosli smo na najnize grane".

Da li se osecate iskorisceni, jer prica se nije zavrsila onako kako ste planirali?

- Kako da ne, ne bi bilo istina kada bih rekao da nismo iskorisceni ne mi kao pojedinci, vec kao narod. Ja sam tu igru shvatio jos 1991. godine, u stvari mi koji smo bili za tu politiku, prvi smo je napustili. Ali, bez obzira osecamo se iskoriscenim, iskoriscen je ceo srpski narod, iskoriscena je crkva, svi su iskorisceni sa svima se manipulisalo. Od onog stabilnog srpskog naroda koji je vekovima ziveo na prostoru Kosova i Metohije, ni Turci nisu uspeli da ga pomere, danas ga je ovaj rezim pomerio. Cupa mu korene, cupa mu srce i dusu. Bilo bi zato nekorektno da kazem da nismo iskorisceni kao narod i to sve zarad vladanja, gole vlasti. To je vlast koja je danas postala najveci protivnik srpskom narodu.

Da li mislite da je posle svega sto se desilo, ipak bilo bolje da je ostala autonomija na osnovu Ustava iz 1974. godine?

- Ova nesreca je vec bila tu, u procesu. Mislim da bi ta varijanta usporila proces. Do ovoga bi se doslo kasnije, mozda bi se u medjuvremenu stvorile drugacije snage. Medjutim, kljucni problem je u tome sto gospodin Slobodan Milosevic nije postao domacin ove drzave, odnosno domacin broj jedan, a ne komunista broj jedan. Sto je na nesrecu srpskog naroda zeleo da zadrzi ideologiju, koje su se svi odrekli. Mi smo bili narodni pokret, koji je trebao da bude u funkciji demokratizacije Srbije, umesto da se skinu komunisticki okovi nad nasim narodom, oni su jos uvek u tim okovima. Srbi sa Kosova i Metohije dali su sansu Srbiji, da postane prva demokratska drzava u Evropi. Na zalost mi tada nismo razmisljali da komunisti ne mogu da rese nacionalno pitanje, nismo znali da ucestvujemo u stvaranju autoritarnog rezima, kome nije stalo ni do srpskog naroda, ni do drzave, nego samo do licne vlasti... Odnosno, da je mentalni sklop vlasti takav da nije mogao nista da stvari osim ovog sto imamo danas.

Na narodnom zboru koji je odrzan na Vidovdan u porti manastira Gracanice, poslali ste poruku mira i Albancima. Tada ste rekli, da ukoliko se ne prihvati “ruka mira" da cete se braniti svim sredstvima. Sta to konkretno znaci, od koga ce te traziti pomoc?

- Mi cemo traziti pomoc od Srbije. Mi smatramo da je Kosovo i Metohija svesrpski problem. Smatramo da srpski narod nema prava da cuti, on mora da trazi resenje za sebe. Mi Srbi koji dole zivimo, moramo da branimo svoja ognjista, mi ne zelimo da proterujemo Albance sa Kosova. Mi smatramo da su Albanci realna cinjenica, ali da mi ne mozemo vise mirno da posmatramo kad nas izbacuju iz autobusa, kidnapuju. Evo, ja sam sada u Beogradu i ne znam da li cu stici do Pristine, moze neko uz put da me zaustavi... Vrlo je tesko biti u situaciji kada drzava koja treba da vas brani, ne zna, nece ili ne moze da vas brani. Sta onda obican svet treba da radi? Ili da se masovno iseli sa Kosova, ili da brani svoj dom. Ovde je u pitanju odbrana, a ne napad. Mi imamo pravo da se branimo, posto drzava nece, ne moze ili ne zna kako da nas brani. Nemamo nameru, nikoga da napadamo, vec da odbranimo svoja ognjista.

Sami ste priznali da ste ’88. godine bili instrumentalizovani od strane rezima. Ima onih koji se plase da ste opet instrumentalizovani?

- Mi sada mozemo da se instrumentalizujemo samo da srusimo Slobodana Milosevica, sto treba da nam bude zajednicki cilj. Ako smo tada bili instrumentizovani da srusimo ono, sto je bilo lose, bez obzira sto sada zbog Milosevica volimo i ono sto je manje lose, danas pokusavamo da budemo politicki faktor u demokratizaciji Srbije i stvaranju uslova u kojima ce Vojvodina da ima svoju poziciju. Mi ne mozemo sada da budemo instrumentizovani da bi sacuvali Milosevica. Ovo su drugaciji procesi, ovo je proces otreznjenog naroda. Mi hocemo da izvrsimo pritisak i na opoziciju i na srpski narod, da shvati i sopstvenu nesrecu. Odnosno, da je Kosovo poslednji povod da se Srbi okupe i da traze izlaz iz corsokaka. Nema demokratske Srbije, bez resenja kosovskog pitanja.

Ne zelim da prodajem Srbiju

“Kosovo je svesrpski problem. Jer, da je Kosovo moj problem, prodao bih svoje imanje. Verujte kada bih sada ponudio svoje imanje na prodaju dobio bih milion maraka, kupio bih u Beogradu ili bilo kojem gradu kucu i ziveo mirno. Ali, prodati kucu u Beogradu i prodati kucu na Kosovu nije isto. U Beogradu kada prodate kucu, prodali ste nekretninu, a na Kosovu i Metohiji kad prodate kucu, vi ste prodali Srbiju. Ne zelim da prodajem Srbiju."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /