cetvrtak, 2. jul 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Rat za univerzitet

Pise: Stojan Cerovic

Ovih vrelih dana dovrsava se julsko-radikalsko zauzimanje najvisih kota i strateski najvaznijih tacaka u oblasti obrazovanja u Srbiji. Dosadasnji rektori, dekani i nastavno-naucna veca povlace se, prelaze na rezervne polozaje, ili na pobednicku stranu, ali ponegde se jos vode manje borbe.

Medjutim, vec se vidi da se visoko skolstvo priprema za postepeni strateski zaokret u pravcu politickog opreza, izbegavanja sukoba i prezivljavanja u otezanim uslovima. Univerzitet je iskusna i lukava ustanova, sposobna da opstane i doceka se na noge ma sta se desilo. Univerzitet ume da se pritaji, da se pretvara, kamuflira, da se infiltrira u redove osvajaca, da pametnim studentima otvara um sifrovanim porukama i prenosi misao zaobilaznim putem.

Univerzitet je neprijateljska teritorija za svaku vlast koja zeli da ga osvoji i na duzi rok uvek uspeva da pripitomi i asimiluje uljeze. Ovde, medjutim, malo ko jos ima strpljenja za duze rokove. Drustvo je steklo izvesno osecanje slobode koja, istina, nije iskoriscena i operacionalizovana kao demokratija, ali bi, svejedno, bilo jako tesko ponovo uvoditi moralno-politicku podobnost, verbalni delikt, prisluskivanja, cinkarenja i ideoloske zabrane.

To znaci da nema izgleda da novi osvajaci na Univerzitetu uspostave bilo kakvu kontrolu slicnu onoj iz zlatnog doba socijalizma. Uostalom, ova julsko-radikalska vlast ni nema nikakvih ideoloskih, pa ni intelektualnih pretenzija. Da ima, levica i desnica bi se najpe glozile medju sobom. Oni samo hoce da se osvete, obezbede od eventualnih buducih pistaljki i setnji i razmeste svoje ljude na prestizne pozicije . Mozda jedino gospodja Markovic ima nesto drugacije zelje i potrebe. Kao upravnica Neuropsihijatrijske klinike stala je na sigurnu stranu davaoca te vrste usluga, pa je valjda niko nece svrstavati u potencijalne primaoce.

Ali, u krajnjoj liniji, ovaj rat za Univerzitet ne bi se ni vodio i bio bi za rezim nepotreban, kad bi drugi poslovi isli kako treba. Kad bi se predvidjao i ocekivao bilo kakav uspeh na Kosovu, kad bi s bilo koje strane mogla doci kakva dobra vest, osim laznih, rezim bi ostavio na miru visoko skolstvo. Ali, cim Milosevic i Seselj vide da gube u Drenici, odmah dobiju zelju da pobede na Filozofskom fakultetu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /