cetvrtak, 2. jul 1998.

KAKO SE SPROVODI SPORAZUM O SARADNJI IZMEDJU SRJ I MAKEDONIJE

Daleko od slobodne trgovine

Beograd, Beta. - Uprkos sporazumu o saradnji, trgovina izmedju Jugoslavije i Makedonije daleko je od otvorene, ocenio je juce u Beogradu predsednik Privredne komore Makedonije Dusan Petreski. Petreski je u Beograd doputovao kao vodja poslovne delegacije makedonskih privrednika, sa ciljem da, kako je rekao, analizira privrednu razmenu i ustanovi “da li funkcionise slobodna trgovina". “Mada nema blokade sankcija... nije rec o pravoj slobodnoj trgovini", rekao je on u Privrednoj komori Jugoslavije.

Prema njegovim recima, pad vrednosti razmene sa 2,5 milijarde dolara u 1990. na 470 miliona dolara u 1997. godini pripisiv je delom objektivnim teskocama dve zemlje, ali delom i “subjektivnim", poput “igara oko kvantitativnih ogranicenja". Petreski je ocenio da Makedonija i Srbija, “izrazito komplementarnih privreda", ne treba jedna od druge da se stite kvotama, odnosno da, ako vlade ustanove da ta potreba postoji, ta oblast bude adekvatno regulisana. Izmedju ostalog, kvote treba da budu unapred definisane i rasporedjene, a nadleznost nad njima treba vratiti privrednim komorama, umesto carinama, rekao je on.

Petreski je rekao i da je neophodan medjudrzavni sporazum o imovinsko-pravnim i duznicko-poverenickim odnosima, kao i da slobodne trgovine ne moze biti bez liberalizacije transporta. Predsednik PKJ Mihajlo Milojevic je naglasio da Jugoslavija “zagovara slobodnu trgovinu". “Medjutim, ne treba bezati od cinjenice da se javljaju odredjene teskoce... koje treba uklanjati, poput administriranja izvan slobodne trgovine i izvan sporazuma (o saradnji)", rekao je Milojevic. Reagujuci na kritiku Petreskog zbog kvota i umesanosti carine u jugoslovensko-makedonsku trgovinu, Milojevic je rekao da je nadleznost nad kvotama preneta sa komora na carinu na insistiranje vlade i “direktora koji u tome imaju interes".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /