cetvrtak, 2. jul 1998.

Politicke stranke o rezultatima delovanja republicke Vlade

Nova demokratija

Vlada Srbije nije ispunila obecanja

Beograd, Beta. - Nova demokratija ocenila je danas da Vlada Srbije ne moze da ispuni predizborna obecanja o cemu svedoci skok kursa marke na crnom deviznom trzistu, najavljeno poskupljenje benzina i poskupljenje struje. “Nakon sto dana od pocetka mandata ove vlade situacija u Srbiji drasticno je pogorsana. Vreme za pocetak sustinskih promena ubrzano istice uz opasnost da i ono malo investiciono atraktivnih sadrzaja potpuno izgubi svoju ekonomsku vrednost", navodi se u saopstenju ND. Nova demokratija navodi da je neophodno zapoceti proces privatizacije uz primenu principa obaveznosti, vremenske orocenosti i sistema vaucera, kao najvaznijih uslova za kvalitetno sprovodjenje svojinske transformacije - glavnog preduslova za pocetak ozivljavanja nacionalne ekonomije.

Zoran Djindjic, lider Demokratske stranke

Namerno izazvana inflacija

Beograd. - “Nasu ekonomiju je moguce pokrenuti samo sistemskim reformama i integracijom Jugoslavije u medjunarodne finansijske institucije. Miloseviceva i Seseljeva vlada to ne ume, niti zeli da uradi. Da bi se zaustavio skok crnog kursa nemacke marke potrebno je prvo zaustaviti stampanje novca bez pokrica, pokrenuti proizvodnju i strateski organizovati podrsku preduzecima koja zaista imaju izvozni potencijal i koja mogu obezbediti devizni priliv Jugoslaviji. Obecanja da ce monetarna stabilnost i ekonomski prosperitet uslediti odmah posle devalvacije dinara, koja je uvedena gotovo istog dana kada je na scenu stupila crveno-crna koalicija, pokazala su se kao lazna i kratkorocna. Za prvih 100 dana vlade Seselja i Milosevica inflacija je bila skoro duplo veca nego citave 1997. godine, kaze se u izjavi predsednika Demokratske stranke dr Zorana Djindjica, koju prenosi informativna sluzba ove stranke.

Najnovija namerno izazvana inflacija dinara predstavlja samo jos jednu u nizu mahinacija vladajuceg rezima. Ova inflacija nije elementarna nepogoda, vec obican proizvod stampanja novca. Izgleda kao da socijaliticko-radikalsaka Vlada zeli da obelezi sto dana svoje bezuspesne vlasti novom pljackom gradjana. Sva pravdanja inflacije predstavljaju samo praznu pricu korumpiranih politicara koji se ne obaziru na rastuce siromastvo gradjana.

Srbiju je u ovom trenutku moguce spasiti samo odlucnim i promisljenim reformama politickog i ekonomskog sistema. Rezim je do sada pokazao jedino smisao za promene na gore i zato je cilj demokratske opozicije promena rezima - uslov svih drugih promena", stoji u izjavi.

Koalicija Vojvodina

Opozicija ne mora da rusi vlast

Novi Sad, Beta. - Koordinator koalicije Vojvodina Miodrag Isakov ocenio je juce da posle 100 dana od konstituisanja Vlade Srbije opozicija ne mora nista da radi na rusenju ove vlasti vec da se samo “priprema da joj je preuzme". “Za 100 dana oboren je standard gradjana za 100 posto, marka je skocila 50 posto, krizu na Kosovu ova vlada je pretvorila u rat, zemlju odvela u jos vecu izolaciju sa mogucnoscu vojne intervencije NATO, uhapsila je univerzitet i gusila medije", rekao je Isakov na konferenciji za novinare. On je ocenio da opozicija ne mora nista da radi na rusenju vlasti, potrebno je samo da se pripremi kako bi je (vlast) preuzela, ali i dodao da ce ponovo napraviti gresku i medjusobno se obracunati. On je istakao da ce se ponoviti “obracuni" u opoziciji koji ce eliminisati svaku alternativu vlasti i dodao da narod ponovo nece imati izbora. “Ljudi ce ici na varijantu ’daj sta das’, sto im obezbedjuje laznu sigurnost, a ovi (opozicija) sto se tuku, nista ne obecavaju", naveo je Isakov. On je rekao da upucuje apel opoziciji da se “opameti, sedne, saceka i pripremi se za konacni obracun". “Potreban je dijalog u opoziciji oko minimuma zajednicke platforme, potrebni su fer odnosi, bez ikakvih brakova i to je put koji ce omoguciti pravu alternativu rezimu", ocenio je Isakov.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /