petak, 3. jul 1998.

HOLBRUK, GELBARD I HIL KRECU U NOVU DIPLOMATSKU OFANZIVU

Holbruk danas ponovo razgovara s Milosevicem

Stejt dipartment je saopstio da ce u narednim nedeljama pojacati aktivnost kako bi kljucne lidere Albanaca premestili sa “bojnog polja za pregovaracki sto". Vasington tvrdi da OVK mora biti konsultovana

Beograd, Beta-FoNet. - Specijalni izaslanik SAD Ricard Holbruk dolazi danas u Beograd, na najnoviju rundu razgovora sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem, saznaje Beta u diplomatskim izvorima u Beogradu. Holbruk bi u Beograd trebalo da doputuje danas posle podne, i odmah potom zapocne razgovor sa Milosevicem. Izaslanik SAD ce se u Beogradu verovatno zadrzati i u subotu, 4. jula, ali nije izvesno hoce li tokom njegovog boravka biti organizovan susret sa novinarima. Holbruk je u poslednjoj misiji posredovanja zbog situacije na Kosovu boravio u regionu prosle sedmice, obisavsi Skoplje, Pristinu i Beograd.

Sjedinjene Americke Drzave su saopstile da ce svog specijalnog izaslanika Roberta Gelbarda ponovo poslati na Balkan u okviru povecanih diplomatskih napora, koji ce potrajati “neko vreme", za resavanje kosovske krize. Kako prenose agencije, Stejt department je saopstio da ce Gelbard krajem ove nedelje otputovati u Bosnu, a zatim ucestvovati na sastanku Kontakt grupe o Kosovu 8. jula i mozda imati “druge sastanke u toj oblasti". Americki zvanicnici kazu da ce se nastaviti kontakti sa Oslobodilackom vojskom Kosova (OVK), ali nisu precizirali da li ce se Gelbard na svom predstojecem putovanju ponovo susresti sa njima. Iako ni SAD, kao ni saveznici, ne podrzavaju nezavisno Kosovo, Vasington sada kaze da OVK mora biti konsultovana, mada SAD nastavljaju da podrzavaju umerenog lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu.

Americki napori da se spreci da nasilje na Kosovu izmakne kontroli bice “intenzivirani narednih nedelja", rekao je portparol Stejt departmenta Dzejms Rubin. Rubin je precizirao da ce u novoj diplomatskoj akciji ucestvovati Gelbard, americki ambasador u Makedoniji Kristofer Hil i specijalni izaslanik za Balkan Ricard Holbruk.

Portparol Stejt dipartmenta je ponovo pravdao kontakte sa OVK, rekavsi da je to osnovno za primirje. “Budimo realni. Ako zelimo primirje, moramo biti u kontaktu sa ljudima koji mogu da kontrolisu jednu stranu u sukobu", objasnio je on. Stejt department je saopstio da ce u narednim nedeljama intenzivirati napore kako bi sada one, koji se nazivaju kljucnim u zajednici kosovskih Albanaca, premestili sa bojnog polja za pregovaracke stolove. “Nas cilj je jasan. Potrebno nam je primirje u sto skorijem roku", izjavio je Rubin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /