petak, 3. jul 1998.

PREDSEDNICI SRPSKOG POKRETA OBNOVE I ALBANSKOG DEMOKRATSKOG POKRETA U "OTVORENOM STUDIJU" GLASA AMERIKE

Draskovic i Cosja u "Otvorenom studiju" Glasa Amerike

Draskovic: Albanci treba da odustanu od zahteva za nezavisnost Cosja: NATO treba da pritisne glavnog vinovnika krvoprolica

Beograd, Beta. - Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic i predsednik Albanskog demokratskog pokreta (ADP) Redzep Cosja preksinoc su u emisiji "Otvoreni studio" televizije Glas Amerike putem telefona razgovarali o problemima na Kosovu, i putevima njihovog prevazilazenja. Upitan od strane voditelja sta bi trebalo uciniti da Albanci na Kosovu pocnu da zive u demokratskim uslovima kao sto zive pripadnici mnogih naroda u drzavama koje im nisu maticne, Draskovic je odgovorio da se odnosi Srba i Albanaca na Kosovu mogu normalizovati odustajanjem od zahteva za nezavisnoscu Kosova, pristajanjem vlasti u Beogradu da se Albancima da autonomija na lokalnom, pokrajinskom, republickom i saveznom nivou u skladu sa najvisim svetskim demokratskim standardima koje bi propisao OEBS i na kraju pritisak na obe strane da se uspostavi dijalog.

Cosja je na isto pitanje odgovorio nekom vrstom apela na NATO da izvrsi pritisak "na glavnog vinovnika krvoprolica na Kosovu" Slobodana Milosevica i primetio da ce, ukoliko NATO ne preuzme stvari u svoje ruke, to uciniti Oslobodilacka vojska Kosova (OVK), koja, kako tvrdi on, prerasta u istinsku vojnu snagu sa svojom uniformom, vojnim stabom, teritorijom koju kontrolise, i koja se pridrzava medjunarodnih konvencija.

"Da bi Albanci na Kosovu ziveli u normalnim, to jest u demokratskim uslovima, treba ukinuti kolonijalni status Kosova. Dok se to ne desi i dok se na Kosovu ne bude odlucivalo na osnovu demomokratskih nacela uvazavajuci politicku volju naroda, na Kosovu se nece moci govoriti o bilo kakvim normalnim tj. demokratskim uslovima", rekao je Cosja i dodao da se nametanjem jugoslovenskog suvereniteta na Kosovu ponistava volja tamosnjeg naroda.

"Ja sam opozicija i Milosevicevoj politici na Kosovu i to pokazujem svakodnevno. Ja sam za punu, svestranu i odlucnu saradnju sa Evropskom unijom i SAD. Pod uslovom da se problemi na Kosovu rese u granicama Srbije prihvatio bih i strane posmatrace, i posrednike, i misije OEBS i UN, otvorio bih Kosovo i Srbiju za predstavnike i medije iz celog sveta", rekao je Draskovic i dodao da bi se odlucno obracunao sa terorizmom na Kosovu, sto predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic ne cini.

Nacisticki princip "krvi i tla"

"U nasem programu stoji da demokratska Srbija mora stititi sva prava svakokog svog gradjanina, bez obzira koje je on nacije, vere, ili maternjeg jezika. Osim toga danas vise od trecine gradjana Srbije nisu Srbi. U politickom smislu Srbija je balkanska Amerika. SPO je uvek bio protiv nacelnog etnickog principa", rekao je Draskovic i naglasio da su zahtevi Albanaca za nezavisnim Kosovom zasnovani na nacistickom principu "krvi i tla".

"Ako su tamo teroristi na njih bi, da sam na Milosevicevom mestu, udario sa svom zestinom specijalnim antiteroristickim jedinicama i ne bih se ustrucavao da pozovem i Amerikance da pomognu u tom slomu terorizma, jer je terorizam jedan od najvecih zlocina protiv covecanstva. Ako je pak na Kosovu nekakva OVK, kako je nazvao gospodin Cosja, onda bih rekao da u mojoj drzavi ima mesta za samo jednu legalnu armiju, i armija bi tu ilegalnu, okupatorsku, takozvanu OVK brzo proterala sa teritorije moje drzave", izjavio je predsednik SPO.

Upitan zasto se bas u trenutku zaostravanja kosovske krize odlucio da formira ADP, Cosja je rekao da je clanstvo tog pokreta odlucilo da se odvoji od Demokratskog saveza Kosova zbog "politicke dogmatizacije njenog rukovodstva". "Dva su osnovna cilja ovog pokreta. Prvi je nacionalni: nezavisno Kosovo, a drugi demokratski: demokratsko Kosovo. Osnovan je sa ciljem da se na Kosovu zivi zaista normalnim, a to znaci u zaista demokratskim uslovima. Dodao bih jos da ce ADP nastojati da vrsi ujedinjavajuci uticaj u suvise usitnjenoj partijskoj strukturi Albanaca na Kosovu", rekao je Cosja.

Draskovic je naglasio da na Kosovu ima dovoljno mesta za zajednicku buducnost Srba i Albanaca, i optuzio albansku stranu za pribegavanje nacistickim metodama proterivanja Srba.

Na sugestiju voditelja emisije da je tokom sukoba na Kosovu zverstava bilo na obe strane, Cosja je odgovorio negiranjem bilo kakvih zlocina i otmica od strane OVK, a informacije te vrste je pripisao "srpskoj propagandi", kojom se zeli kompromitovati OVK. Draskovic je naglasio da nema znaka jednakosti izmedju jedne teroristicke organizacije i armije i policije koje se bore protiv terorizma.

Na insistiranje voditelja da je tokom akcija u podrucju Drenice stradao jedan broj civila predsednik SPO je odgovorio: "Ne zaboravimo. Saveznici su, tukuci nacizam i slamajuci nacisticku Nemacku, takodje prekoracivali neka ovlascenja. Bilo je bombardovanja gradova, bilo je ubijanja civila. U ime ideala za koji se sada zalaze gospodin Cosja iz Hrvatske je nedavno prognano 600.000 Srba, a sada bi neko da ocisti Srbe i sa Kosova i Metohije. Ne moze i nece moci", zavrsio je Draskovic, izrazavajuci nadu da ce albanski secesionizam naici na ostru osudu zapadnih politicara.

Bez nacionalne slobode nema demokratije

Cosja je potom izjavio da biti na celu stranke koja se zalaze iskljucivo za demokratske ciljeve, u ovakvim uslovima, znaci biti na celu stranke koja nema veze sa stvarnoscu. "Pod suverenitetom koji se ostvaruje silom i nasiljem, kako se ostvaruje srpski i jugoslovenski suverenitet na Kosovu, demokratije ne moze biti. Tamo gde nije ostvarena nacionalna sloboda tamo se ne moze ostvariti bilo kakva demokratija", rekao je Cosja i dodao da nikakav oblik autonomije nece resiti kosovsko pitanje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /