petak, 3. jul 1998.

IZJAVA GENERALNOG SEKRETARA NATO U SARAJEVU

Solana pozvao na prekid vatre

Sarajevo, FoNet. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je juce da se nada da ce "mudrije glave" prevagnuti nad ekstremistima u konfliktu na Kosovu i pozvao na momentalno obustavljanje okrsaja i omogucavanje razgovora. Kako prenosi Rojters, Solana je u Sarajevu, pred odlazak u Tiranu, rekao da bi diplomatskim naporima za okoncanje krize u srpskoj pokrajini trebalo dati vremena, iako ostaje i opcija angazovanja snaga NATO-a.

"Ono sto bih voleo da vidim, sto bi medjunarodna zajednica volela da vidi je momentano obustavljanje vatre, povlacenje teskog naoruzanja sa sadasnjih polozaja i sto skorije obnavljanje pregovora", izjavio je Solana novinarima. On je podsetio da zapadni vojni savez "nastavlja pripreme i planove da bi bio spreman u slucaju da podrska NATO-a medjunarodnim naporima bude neophodna".

"Mozemo da vidimo da na Kosovu... demoni etnicke netolerancije pomaljaju svoje glave ponovo. Nadamo se da ce mudrije glave prevagnuti i da ce politicki pregovori zameniti ekstremizam i zaustaviti nasilje", rekao je Solana. Generalni sekretar NATO rekao je da i dalje smatra Ibrahima Rugovu "predstavnikom naroda na Kosovu", sto, kako je dodao, "ne sprecava razlicite zemlje da imaju kontakte sa svim relevantnim snagama na terenu".

Solana je rekao da NATO i medjunarodna zajednica nece tolerisati pretvaranje Kosova u onu slicnu bosanskom trogodisnjem ratu i podsetio da se vec reagovalo brze i jedinstvenije u suceljavanju sa razvojem krize. Generalni sekretar NATO opovrgao je da ce u Bosni biti baza za eventualnu akciju Alijanse na Kosovu. "Niko nije to trazio i nemamo nikakav plan da uradimo tako nesto", rekao je Solana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /