petak, 3. jul 1998.

USTAVNI SUD SRBIJ

Referendum o Kosovu u skladu sa Ustavom

Beograd. - Ustavni sud Srbije juce nije prihvatio inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke Narodne skupstine Srbije o raspisivanju referenduma o ucescu stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu. Ovaj postupak zatrazio je Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava uz obrazlozenje da to pitanje spada u iskljucivu nadleznost SR Jugoslavije kao i da republicki parlament nije po Ustavu ovlascen da utvrdjuje politiku u oblasti medjunarodnih odnosa. Inicijator je, takodje, ukazao da Zakon o referendumu nije donet po ustavom predvidjenom postupku ali je Sud ocenio da je ta procedura bila u skladu sa vazecim normama.

Prema prihvacenom misljenju sudije izvestioca Djure Svorcana “separatisticki pokret za nasilno otcepljenje Kosova i Metohije od Republike Srbije, je problem koji zadire u pitanja njene suverenosti i teritorijalne celokupnosti pa je resavanje i odlucivanje Narodne skupstine u domenu ustavnih funkcija Srbije".

Pred Ustavnim sudom pokrenut je postupak za ocenu ustavnosti (jer je rec o ovlascenom predlagacu kad se postupak automatski pokrece) Zakona o merama za otklanjanje i ublazavanje posledica primene sankcija medjunarodnih organizacija i Uredbe republicke Vlade o merama za sprecavanje i otklanjanje poremecaja na trzistu izazvanih zloupotrebom monopolskog polozaja na trzistu. Predlagac je uputio obrazlozenje da ovim propisima vise nema mesta s obzirom da su ukidanjem sankcija prestale da postoje vanredne okolnosti koje su bile razlog njegovog donosenja kao i da Vlada nije bila ovlascena za donosenje pomenute Uredbe. Sudije Ustavnog suda ocenile su da vazenje Zakona o merama za uklanjanje posledica sankcija nije vezano za odredjen rok te da zakonodavac ocenjuje kad je prestalo delovanje medjunarodnog embarga. Kako procedura nalaze ovi predlozi za ocenu ustavnosti upuceni su na odgovor Narodnoj skupstini odnosno Vladi Srbije.

B.O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /