petak, 3. jul 1998.

SINDIKAT ELEKTROPRIVREDE SRBIJE POVODOM OTMICE GRUPE RADNIKA SA POVRSINSKOG KOPA “BELACEVAC"

Znamo samo da su zivi

Nadlezne smo obavestili da ako ne obezbede punu fizicku zastitu zaposlenih da cemo pozvati clanstvo u strajk

Beograd.- Sindikat Elektroprivrede Srbije juce je ponovio apel da se oslobode desetorica radnika EPS koji su proslog meseca oteti na Kosovu. Prema nasim izvorima, devetorica od desetoro radnika Javnog preduzeca povrsinski kop Kosovo - Obilic koje su od 14. do 22. juna kidnapovali albanski teroristi, su zivi. Oni su do 29. juna kao taoci albanskih separatista, morali da kopaju rovove i utvrdjenja u okolini povrsinskog kopa “Belacevac" na kome su svi oni zaposleni. Kop je 30. juna oslobodjen i sada se proverava u kakvom je stanju, a nadamo se dace uskoro ponovo proraditi.

To je novinarima juce rekao Milenko Gostojic, predsednik Glavnog odbora Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, dodajuci da je ovaj Sindikat reagovao odmah nakon prve otmice - 14. juna, kada je kidnapovan radnik Zarko Spasic, o kome se nista ne zna, pa cak nema inforamcija ni da li je ziv.

- Odmah po prvim napadima siptarskih terorista na radnike “Elektrokosmeta", o svemu smo obavestili medjunarodnu organizaciju Crvenog krsta i svetske sindikalne asocijacije ciji smo clanovi. Na taj nacin zelimo da zastitimo radnike, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Cim su siptarski teroristi zauzeli ugljenokop “Belacevac", sto je dovelo do prestanka rada dela kompanije JP povrsinski kop “Kosovo", od nadleznih smo zahtevali da obezbede punu fizicku zastitu zaposlenih u elektroenergetskim kompanijama na Kosmetu i svim zaposlenima u njima omoguce da rade. Nadlezne smo upozorili da ce, ukoliko se ogluse o ovaj zahtev, Sindikat radnika EPS ce reagovati, ako proceni da treba i pozivanjem clanstva ustrajk, rekao je Gostojic.

Celnik Sindikata EPS naglasio je da su radnici 23. juna odbili da rade, posto su, kako je rekao, zabrinuti za sopstvenu bezbednost.

- Albanski teroristi su u “Belacevcu" onemogucili rad 1 500 radnika, od kojih su 56 odsto Albanci. Kop je deblokiran 30. juna, a komisije utvrdjuju stetu. Za sada znamo da nedostaju dva buldozera, jedna utovarna lopata, kao i sva vozila koja su se zatekla na kopu. Preciznije podatke imacemo u subotu, za kada je zakazana sednica Upravnog odbora, rekao je Gostojic, dodajuci da povrsinski kop Dobro selo radi punim kapacitetom i da se sa njega ugalj uredno doprema termoelektrani “Obilic".

Gostojic je najavio i odlazak oko 250 dobrovoljaca iz drugih povrsinskih kopova u Srbiji na ispomoc “Belacevcu" ne bi li se on sto pre oporavio od nemilih dogadjanja i izgubljenog vrmena. Sindikat radnika EPS odvojio je po 2.000 dinara jednokratne pomoci porodicama kidnapovanih radnika, naglasio je celnik Sindikata i dodao da od 6 000 zaposlenih na povrsinskom kopu “Belecevac" njih oko 2 600 su albanske nacionalnsoti i clanova tog sindikata. Predstavnici Sindikata razgovarali su i sa gospodinom Nikolasom Hilom, politickim sekretarom ambasade SAD i upoznali ga sa slucajem, kao i da zaposleni u sistemu EPS, bez obzira da li su u sindikatu i koje su nacionalnsoti uzivaju sva prava iz rada i da tu nema diskriminacije. Zatrazili su da im pomogne da sindikalisti, ako zatreba, budu razmenjeni za radnike - taoce.

G. Djukic

Kidnapovani

Pored Zarka Spasica, cija se sudbina ne zna, od 14. do 22. juna, kidnapovani su Dragan Vukmirovic, Dusan Adzanic, Zoran Adzanic, Petar Adzanic, Filip Gojkovic, Miroslav Trifunovic, Srboljub Savic i Mirko Buha. Predrag Milic i Miodrag Ilic koji su kidnapovani 18. juna, a istog dana su oslobodjeni. Njih dvojica su izjavili da ih kidnaperi nisu maltretirali.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /