petak, 3. jul 1998.

MIODRAG VUKOVIC, POTPREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE, POVODOM IZJAVE AMBASADORA U HRVATSKOJ VELJKA KNEZEVICA O PREVLACI

Ambasador zaboravio koga predstavlja

Izjavu Veljka Knezevica, jugoslovenskog ambasadora u Hrvatskoj, “da ce o Prevlaci odlucivati Zagreb i Beograd, a ne Podgorica", potpredsjednik Vlade Crne Gore Miodrag Vukovic ocijenio “nedovoljno promisljenom".

Vukovic za “Nasu Borbu" konstatuje da je “gospodin ambasador iskljucivim stavom u kome konfrontira Beograd i Podgoricu napustio ne samo polje podrazumijevajuceg diplomatskog ponasanja i obazrivog diplomatskog izraza, vec da se (da li nesmotreno?) ukljucio u kolonu onih koji bez ikakve potrebe u samoj Jugoslaviji podgrijevaju nervozu i konflikte. “Ignorisati Podgoricu, sto ce reci drzavnu politiku Crne Gore, je nediplomatski, nedrzavnicki i po opste interese vrlo stetan postupak", kaze Vukovic i naglasava da “bez Podgorice nema ni Jugoslavije, pa ni one koja bi mogla rjesavati bilo koji zajednicki problem, pa i problem Prevlake".

Jugoslovenski ambasador u Hrvatskoj, naglasava sagovornik “Nase Borbe", zna da je Jugoslavija slozena drzava, sastavljena od republika Crne Gore i Srbije, da su teritorije republika, u stvari, “zbirno teritorija zajednicke drzave", da je Prevlaka, po nasem misljenju, dio teritorije Crne Gore, a time i Jugoslavije, dakle - “nas zajednicki teritorijalni problem u odnosima sa Hrvatskom". Osim toga, Vukovic podsjeca i na cinjenicu da je spoljna politika u nadleznosti savezne drzave, a “dobrim dijelom" i u ustavnim okvirima i nadleznostima republika clanica.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Vukovic, medjutim, smatra da bi ambasador Knezevic, “prije nego Podgoricu eliminise iz Pregovora o Prevlaci trebao da odgovori na pitanje zasto je Prevlaka do sada ostala nerijesen problem? Da li zaslugom Beograda, koji treba da se pita, ili Podgorice, koja nece odlucivati, kako, vjerujem nedovoljno promisljeno, izjavio ambasador", naglasava Vukovic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /