petak, 3. jul 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Rep nas, zubi njihovi

Pise: Stojan Cerovic

Ne znam da li da verujem Narodnoj banci koja veli da nije pustila u promet nijedan dinar vise, ili ulici gde je kurs dinara naglo pao. Ko hoce da kupi marke zaludu ce se raspravljati s dilerima koji nemaju obicaj da slusaju zvanicna saopstenja. Medjutim, u ovom slucaju najlepse je to sto je sasvim moguce da Banka nije emitovala novac, a da se on ipak nasao na ulici. Kako je to moguce? Pa, kao i sve ostalo.

Ovakvih naglih i kratkotrajnih padova dinara vec je bilo u nedavnoj proslosti. Nisam bas dobro razumeo strucna objasnjenja, ali ispada da: a) Banka laze, sto je neoprostivo, ili b) Banka ne laze, sto je jos gore. U ovom drugom slucaju rec je, dakle, o nekome ko je u stanju da, mimo Banke, pusti na ulicu veliku kolicinu dinara i na brzinu pokupi devize.

Ko je izbacio novac na ulicu? Neko ko ga ima vrlo mnogo, a takvi se sigurno mogu izbrojati na prstima jedne ruke, a jedna ruka i upravlja svima njima. Banka i Vlada bez sumnje dobro znaju ko je u pitanju. Prosli put kad se ovo dogodilo, premijer Marjanovic obecao je hitnu istragu i kaznjavanje. Tim obecanjem on je zavrsio svoj deo posla. Za dalje nije ovlascen, ni on ni bilo ko drugi.

Verujem, dakle, da ovo nije pocetak nove hiperinflacije. Rezim se nece usuditi da se u to upusti, ali ne zato sto je Mladjen Dinkic podrobno objasnio mehanizam pljacke putem hiperinflacije. Ovom rezimu ne smeta mnogo to sto ga je neko procitao. Pre ce biti da je isti mehanizam malo doteran i unapredjen, pa se sad samo s vremena na vreme prave ovakvi udari, pokupe se devize, a onda se opet uspostavi stabilan kurs. Do sledece prilike.

Hiperinflacija stvara haos koji je tesko kontrolisati, sto je posebno opasno sad kad Kosovo gori. Zato se, valjda, ide na ove brze prepade. Narodna banka ostaje cista i cudi se otkud toliki dinari kojih u bankama nema. Vlada se takodje cudi, optuzuje nepoznate, zlonamerne elemente koji pokusavaju da destabilizuju drzavu i obecava efikasnu akciju. Gnev naroda usmerava se u neodredjenom pravcu, ali svakako prema opoziciji i inostranstvu. A devize ostaju u Familiji.

Ovo mozda lici na jedenje vlastitog repa, ali oni to ne vide tako. Rep je, naime, nas a zubi njihovi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /