petak, 3. jul 1998.

GOVOR NJ. K. V. PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA NA PROSLAVI VIDOVDANA U BIRMINGEMU

Nemam sta da dodam

Preosvecene vladike, casni oci, braco i sestre

Opet smo u Birmingemu da zajednicki proslavimo Vidovdan - taj dan pun simbolizma i tuge za sve nas Srbe. Moja supruga i ja smo vrlo srecni sto smo bas danas ovde sa vama, sa nasim srpskim narodom, jer Vidovdan ujedinjuje sve Srbe u secanju na kosovske heroje i sve junake koji su zivot dali za Kralja i Otadzbinu.

Ove godine, tragika Kosova se jos vise oseca, jer su se mracni oblaci ponovo nadneli nad Srbijom, bas po pitanju Kosova. Ovo nije mesto da ulazim u analizu kosovskog problema, ali zeleo bih ipak da ukazem na neke cinjenice koje su od odlucnog znacaja za buducnost nase zemlje i naroda:

Prvo, ako ne dodje do radikalne promene u Beogradu, bojim se da cemo izgubiti Kosovo isto kao sto smo vec izgubili Knin, Krajinu i dobar deo srpske Bosne. Zato mora doci do smene rezima u Beogradu ako zelimo da spasemo ono sto se spasti moze!

Drugo, u svim srpskim zemljama - Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj - mora doci do istinskog demokratskog preporoda ako zelimo da Srbi vrate svoj ugled u svetu i obezbede sebi i svojoj deci bolju buducnost. Crna Gora i Republika Srpska su vec pokazale znatan napredak u tom pogledu, ali nasa matica - Srbija - jos je uvek pod mafijaskim rezimom koji je odgovoran za nasu katastrofu.

Trece, na celom srpskom prostoru mora da postoji pravna drzava u kojoj ce svi gradjani da uzivaju ista prava i duznosti, bez obzira na verske, nacionalne ili druge razlike. Dakle, isto ono sto imamo u Engleskoj, i u drugim naprednim zemljama. Zakon je iznad svih nas, kao sto je jos car Dusan proklamovao!

Cetvrto, sto se samog Kosova tice, zelim da se pozovem na jednu nedavnu izjavu monaha manastira Decani u kojoj su jasno rekli da se “nasilje ne moze nasiljem ispravljati"! i pozvali na obustavu sukoba i dijalog Srba i Albanaca.

Monasi iz Decana ustaju u zastitu “svih nevino postradalih... bez obzira kojem narodu oni pripadali"! Jos dalje kazu (i ovde citiram): “I Srbi i Albanci moraju da razumeju da u Evropi 21. veka nema mesta za etnicki ciste teritorije i medjusobnu mrznju. Ovi delovi Balkana nece moci da se ravnopravno ukljuce u savremeni svet sve dok se ne stvore uslovi za miran zajednicki zivot svih naroda bez obzira na njihovu veru i etnicku pripadnost".

Nemam ovome sta da dodam, jer su ovo i moje misli koje vec duze vremena iznosim i pred Srbe i pred strane faktore. Smatram da je to moja sveta duznost je ako budemo radili kao sto monasi iz Decana traze, sveti knez Lazar ce biti ponosan na nas - svoje potomke. Jos su velike teskoce pred nama, ali srpski narod ima snage da ih prevazidje. Sa verom u Boga, mi cemo pobediti.

Ziveli i hvala vam.

28. jun, 1998.

Birmingem

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /