petak, 3. jul 1998.

VISOKE TEMPERATURE NA JUGU EVROPE NISU MIMOISLE NI NASU ZEMLJU

Od velike vrucine se padalo u nesvest

Beograd. - Podrucje Mediterana je vec nekoliko dana pod velikim talasom vrucina tako da se temperature vazduha penju i do 40 stepeni u hladu.

Zbog tropskih vrucina u Beogradu je juce stanica Hitne pomoci bila gotovo prebukirana. Mada temperatura nije prelazila 38 stepeni vrucina se tesko podnosila pa su ljudi padali u nesvest na ulicama, autobusima, pijacama. Strucnu pomoc do podneva zatrazilo je vise od 40 ljudi.

U Novom Sadu se lekarima obratilo cak 106 gradjana, uglavnom zbog stomcanih tegoba izazvanih neocekivano brzim kvarenjem hrane koju su uzimali. Gradjani se upozoravaju da bez velike potrebe ne izlaze iz stanova i kuca u vreme najvece zege od 10 do 17 casova, da uzimaju vise tecnosti i da se odmaraju. Posebna upozorenja lekari salju hronicnim bolesnicima uglavnom onim sa srcanim i plucnim tegobama, kao i roditeljima da sklanjaju decu sa sunca.

Agencije javljaju da je od prevelike vrucine i zagadjenosti umrlo jedno dete u Atini gde je juce bilo “pakleno toplo". Kako javlja dopisnik “Nase Borbe" Slobodan Markovic u glavnom gradu Grcke juce je temperatura, doduse, na suncu dostizala i 60 stepeni.

Lekari i meteorolozi u Atini, kaze nas dopisnik zvone na uzbunu zbog najavljenih 42 stepena Celzijusa u hladu, koji bi trebalo da stigne tokom vikenda. I za nase podneblje su slicna ocekivanja: od nedelje ce doci do zahladjenja za oko deset stepeni koje ce potrajati nekoliko dana. Potom slede ponovo velike vrucine koje ce, kako saznajemo od Radmile Vojinovic - Kljajic, pomocnika direktora Hidrometeoroloskog zavoda Srbije - obeleziti citav jul.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /