petak, 3. jul 1998.

PRED MEDJUNARODNIM SUDOM ZA RATNE ZLOCINE U HAGU

U ponedeljak sudjenje Milanu Kovacevicu

Bivsi upravnik bolnice u Prijedoru uhapsen je 10. jula 1997. zbog optuzbe za genocid nad nesrpskim stanovnistvom te bosanske opstine

Hag, Beta. - Pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu u ponedeljak 6. jula pocinje sudjenje bivsem upravniku bolnice u Prijedoru Milanu Kovacevicu optuzenom za genocid nad nesrpskim stanovnistvom te bosanske opstine. To je prvo sudjenje pred Haskim tribunalom za genocid. Optuznicom od 13. marta 1997. godine Kovacevic (57) je okrivljen za genocid. Optuznica je prosirena i na saucesnistvo u genocidu, zlocine protiv covecnosti i teske povrede Zenevskih konvencija. Kovacevic, koji je negirao optuzbu za genocid, izjasnice se o prosirenju optuznice na pocetku sudjenja.

Kao potpredsednik Kriznog staba Srpske demokratske stranke u Prijedoru Kovacevic je, prema optuznici, imao “kljucnu" ulogu u zlocinima izvrsenim na podrucju opstine Prijedor 1992. godine. U optuznici se navodi da je “izmedju 29. aprila i 31. decembra 1992. godine Krizni stab opstine Prijedor imao vlast i kontrolu nad napadima na sela i podrucja nastanjena nesrbima, nad zatvaranjem bosanskih Muslimana i Hrvata, uspostavljanjem i odrzavanjem logora i deportacijom i nasilnim premestanjem bosanskih Muslimana i Hrvata sa podrucja opstine Prijedor". U logorima Omarska, Keraterm i Trnopolju u opstini Prijedor zverski je ubijeno i muceno na hiljade bosanskih Muslimana i Hravata, navodi se u optuznici.

Kovacevica su 10. jula 1997. godine uhapsili pripadnici medjunarodnih snaga (Sfor) u prijedorskoj bolnici. Na prvom pojavljivanju pred sudom 30. jula 1997. godine Kovacevic je izjavio: “Nisam kriv i zahvaljujuci bogu i pravednosti ovog suda mislim da cu biti oglasen nevinim". Kovacevicu ce suditi sudsko vece kojim predsedava britanski sudija Ricard Mej. Clanovi veca su italijanski sudija Antonio Kaseze i sudija iz Zambije Florens Mumba. Milana Kovacevica brane advokati iz Cikaga Dusan Vucicevic i Antoni Damato. Optuznicu ce zastupati Brenda Holis i Majkl Kigen.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /