petak, 3. jul 1998.

UZGRED

Komsijina krava - ziva

“Zlobnoj sudbini nije bilo dosta sto smo izgubili, nego je udesila i da Hrvati pobede. I zavlada opsta nacionalna potistenost" - napisao je Bogdan Tirnanic u svojoj jucerasnjoj kolumni u “Dnevnom Telegrafu".

Rece neko u sali, kad je vec bilo izvesno da ce fudbaleri Hrvatske savladati Rumune i plasirati se “tamo gde je, nama, objektivno, bilo mesto", dakle, u cetvrtfinale Svetskog fudbalskog sampionata da ce tzv. patriotsko novinarstvo opet biti na zestokoj probi: Videce se ko je, kako i koliko izvestavao javnost o ovoj cinjenici. Kao po komandi, vec dan kasnije, iz novina su gotovo potpuno proterani Suker i drugovi. U jucerasnjim izdanjima “Politike", “Politike Ekspres", “Vecernjih novosti" i crvene “Borbe" nema ni slova o ovoj utakmici.

Slicno su uglavnom postupili i tzv. nezavisni mediji. “NT Plus", osim kladionice u kojoj Hrvati stoje najslabije (na jednu ulozenu funtu za njihov trijumf bukmejkeri daju 50), nije objavio nista drugo. “Dnevni Telegraf", takodje, ni slova, osim seme u kojoj mora da navede i ovog cetvrtfinalistu, i liste strelaca u kojoj se pominje i Davor Suker. “Danas" ni slova.

“Demokratija" u clanku pod naslovom “Sest velikih i dva uljeza" nase zapadne komsije svrstava, naravno, u one druge, ali ipak korektno navodi da su njihovi fudbaleri “postigli istorijski uspeh". Istina, kako pise komentator ovog lista - “uz mnogo srece sa rasporedom". Jedino je “Blic" solidno obradio zbivanja posle ove utakmice i preneo deo atmosfere u Zagrebu i drugim gradovima, kroz pisanje hrvatske stampe, ali i objasnio otkuda u rukama Cire Blazevica francuska zandarmska kapa tokom utakmice sa Rumunima (dao mu je jedan zandarm da skrene paznju na svog nesrecnog kolegu, koji je stradao u obracunu sa nemackim “navijacima".

I, naravno, “Nasa Borba" koja u svom komentaru kaze da se “Hrvati i Danci mogu nazvati prijatnim iznenadjenjima".

N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /