petak, 3. jul 1998.

GORAN SVILANOVIC, PORTPAROL GRADJANSKOG SAVEZA SRBIJE

Rezim “priprema teren" za podelu Kosova

Za sto dana vlada crveno-crne koalicije je pokazala da stare politicke probleme ne resava a stvara nove, rekao je Svilanovic

Beograd. - Srpske vlasti zele da podele Kosovo, ocenio je Goran Svilanovic, portparol Gradjanskog saveza Srbije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Pri tome, smatra Svilanovic, ova opcija podrazumeva i razmesaj stanovinistva posle kojeg bi Srbi ostali na sasvim malom delu Kosova. Vojno-policijske akcije po svemu sudeci “ prirpemaju teren" za ovakav razvoj dogadjaja.

Prvi uslov za resavanje problema na Kosovu je prestanak sukoba, rekao je Svilanovic. Medjunarodna zajednica je shvatila da povlacenje snaga bezbednosti dok traju ozbiljni oruzani okrsaji nije moguce, rekao je portparol GSS, navodeci i da je aktivnost Oslobodilacke vojske Kosova apsolutno neprihvatljiva. Da bi se resio kosovski problem neophodan je izbalansiran pristup, ocenio je Svilanovic, navodeci da je uocljiva konfuzija u medjunarodnoj zajednici, odnosno kontradiktornost stavova Sjedinjenih americkih drzava, NATO i Evropske unije. Istovrmeno je napomenuo i da je za ovu vlast do juce, godinama prisutan, problem Kosova bio takozvani.

Govoreci o aktivnosti republicke vlade u prethodnih sto dana, Svilanovic je rekao da je “crveno-crna" koalicija pokazala da stare politicke probleme ne resava a stvara nove. Jedini njen “uspeh" je u “povecanju broja ministarskih mesta i povecanju budzetskog opterecenja".

Na ekonomskom planu nema nista od liberanog, trazisnog koncepta, rekao je Svilanovic napominjuci da nema nikakvog pomaka u privatizaciji. Nova vlada koristi stari metod - ne ume da resi problem “ali umesto toga govori da ce se doneti zakon koji ce to uciniti". To je “retorika koja treba da pokrije nerad".

Trenutno je u toku kampanja vlasti o natalitetu u Srbiji u kojoj se ne govori kako ce se poboljsati. Umesto toga, primecuje Svilanovic, vlasti isticu ogromni natalitet Albanaca na Kosovu, sto je samo deo problema.

N.T.

Nema saradnje sa SPO

Portparol GSS Goran Svilanovic je rekao da ova stranka ne razmislja u ovom trenutku o saradnji sa Srpskim pokretom obnove. Svilanovic je, jos saopstio rekao i da bi bilo dobro da je ova drzava u “Partnerstvu za mir" ali da o tome ne vredi razmisljati jer su njene pozicije jako lose.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /