petak, 3. jul 1998.

VLADIMIR RAHMANJIN, PORTPAROL RUSKOG MIP-A

OVK ne moze da ucestvuje u pregovorima

Moskva, Beta. - Zvanicni predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Vladimir Rahmanjin izjavio je juce da “Oslobodilacka vojska Kosova" (OVK) ne treba da ucestvuje u pregovorima o resavanju kosovskog problema. Na konferenciji za novinare, on je rekao da Rusija smatra da se pregovori moraju voditi samo izmedju Beograda i predstavnika politickih partija kosovskih Albanaca, grupisanih oko Ibrahima Rugove, u okviru procesa zapocetog susretom jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica i Rugove.

“Smatramo da samo takva forma pregovora moze obezbediti sigurno i i dugorocno resenje krize", rekao je Rahmanjin. “Rusija smatra da se OVK ne moze uvrstiti u politicke organizacije. To su sada odvojene borbene grupacije, koje medjusobno ne koordiniraju dejstva, i bave se teroristickim akcijama na teritoriji Kosova", rekao je zvanicni predstavnik ruskog MIP. On je rekao da je sada najvaznije usredsrediti se na “neodlozno zaustavljanje borbenih dejstava, koja ni u kom slucaju ne smeju da pogadjaju civilno stanovnistvo".

Rahmanjin je rekao da je po informacijama Rusije i posmatraca koji se tamo nalaze, da je eskalacija sukoba nastala kao “reakcija srpskih sila bezbednosti na provokacije kosovskih Albanaca". Rusija zato smatra da je sada “neophodna obustava teroristickih dejstava na Kosovu, a potom resavati pitanje povlacenja srpskih snaga bezbednosti sa Kosova", rekao je Rahmanjin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /