petak, 3. jul 1998.

GENERAL MAJOR GRADIMIR ZIVANOVIC

Protesti ne pomazu VJ

Nis, Beta. - Vojska Jugoslavije (VJ) iskljucivo stiti jugoslovensku granicu, vojne objekte i vojnu imovinu i ne ucestvuje u antiteroristickim akcijama, izjavio je pomocnik nacelnika Generalstaba VJ general-major Gradimir Zivanovic. U prekjucerasnjem razgovoru sa grupom od petnaestak roditelja ciji sinovi sluze vojni rok na Kosovu i Metohiji, Zivanovic je rekao da VJ postupa u okviru svojih ustavnih nadleznosti i da joj protesti roditelja ispred vojnih komandu “ne pomazu" u tome. “Pretnje NATO da ce vojno interevenisati spadaju u psiholosko-propagandno delovanje. Nadamo se da ce u najskorije vreme biti nadjeno politicko resenje za problem Kosova i Metohije i da ce na tom podrucju pasti tenzije", rekao je Zivanovic okupljenim roditeljima.

On je rekao da ce zahteve roditelja da njihova deca koja su nekoliko meseci provela na Kosovu budu zamenjena novim sastavom “razmatrati Generalstab VJ i naci resenja". “Nije moguca popuna nasih jedinica dobrovoljcima jer se ne nalazimo u vanrednom stanju. Zakon ne dopusta da roditelji zamene svoju decu u sluzenju vojnog roka. Nije izvodljiva ni popuna jedinica vojnicima po ugovoru jer imamo slab priliv ovih kadrova", odgovorio je Zivanovic na predloge i pitanja nekih roditelja. On je dodao da ce vojnici koji su stekli pravo na nagradna i druga odsustva moci da ih iskoriste i da “nikome nece biti oduzeto ono sto mu je obecano". Prema njegovim recima, VJ “preduzima mere" da se nabave i mobilni telefoni sa satelitskom konfiguracijom kako bi roditelji lakse stupili u kontakt sa decom koja su na osluzenju vojnog roka na Kosovu.

Dezertirala grupa vojnika

Beograd, Beta. - Radio Beograd javio je juce u emisiji vesti u 15 sati da je iz Vojske Jugoslavije na Kosovu dezertirala grupa vojnika, uglavnom muslimanske nacionalnosti, koji su, kako je receno, pobegli u Albaniju. U udarnoj emisiji vesti “Novosti dana" receno je da su dezerteri uglavnom iz Rozaja i Plava. Radio Beograd je emitovao duzi snimak za koji je receno da je telefonski razgovor izmedju oca i sina-vojnika na Kosovu u kojem otac predlaze sinu da pobegne u Albaniju. U emitovanom snimku otac ima crnogorski naglasak.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /