subota, 4. jul 1998.

SAOPSTENJE PRISTINSKOG MEDIJA CENTRA

Policija preuzela kontrolu nad Kijevom i okolinom

Srpski policajac u akciji protiv OVK u Decanima
Foto: Rojters

Pristina, Beta. - Pristinski Media centar Udruzenja novinara Srbije saopstio je juce da je policija juce ujutru oko 7,30 “preuzela kontrolu nad Kijevom i okolinom". Selo Kijevo se nalazi na magistralnom putu Pristina-Pec oko 40 kilometara zapadno od Pristine i u poslednjih mesec dana je bilo u potpunom okruzenju pripadnika ilegalne Osobodilacke vojske Kosova. “Jutros je izvrsena redovna smena na policijskom punktu u Kijevu i to mesto je snabdeveno hranom i lekovima", navodi se u saopstenju. Medju policajcima nije bilo povredjenih. Americki izaslanik za Balkan Holbruk je nedavno nazvao to mesto “neuralgicnom tackom" i “najopasnijim mestom u Evropi". Albanski izvori su takodje danas potvrdili da je oko Kijeva jutros bilo sukoba.

Holbruk i Afanasijeski u Beogradu

Beograd, Beta. - Izaslanik SAD Ricard Holbruk trebalo je juce da stigne u Beograd i da pocne razgovor sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem o situaciji na Kosovu, saznaje Beta u diplomatskim izvorima u Beogradu. Holbruk danas treba da ode u Pristinu, i tamo se susretne sa liderom kosovskih Albanaca, Ibrahimom Rugovom.

Zbog situacije na Kosovu, u Beograd danas dolazi i zamenik ruskog ministra inostranih poslova Nikolaj Afanasijevski. Ruski diplomatski izvori su juce saopstili u Moksvi da “nije iskljucena" mogucnost susreta Holbruka i Afanasijevskog.


AKCIJA SRPSKIH SNAGA BEZBEDNOSTI NA PUTU PEC-PRISTINA

Policija deblokirala Kijevo

Prvi policajci usli u selo u kojem je u blokadi bilo oko 100 Srba civila i 50 policajaca. Manjih borbi sa pripadnicima OVK jos ima. U toku ciscenje i pretraga terena, tvrde srpski izvori. Nema informacije o posledicama

Teroristima porasla cena:
Pripadnici ilegalne OVK u akciji

Pristina, Beta. - Policijske snage su juce ujutru deblokirale selo Kijevo, na putu Pec-Pristina, koje je bilo u visednevnoj blokadi pripadnika ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK), potvrdili su agenciji Beta policijski i srpski izvori u Pristini. Prvi pripadnici policije usli su u to selo, u kojem je u blokadi bilo oko 100 civila Srba i oko 50 policajaca. “U toku je ciscenje i pretraga terena oko Kijeva", naveo je jedan od srpskih izvora, dok je drugi izjavio Beti da je akcija “uradjena maksimalno profesionalno". “Manjih borbi na podrucju oko sela Kijevo jos ima", naveo je izvor, i dodao da se “nada da ce i one brzo prestati". Ti izvori ne navode, za sada, podatke o mogucim zrtvama na obe strane, niti druge pojedinosti.

Americki ambasador u UN Ricard Holbruk je pre desetak dana izjavio da je selo Kijevo “neuralgicna tacka" i da postoji opasnost da zbog blokade tog sela dodje do sirenja sukoba. Holbruk je nakon posete Kosovu nazvao Kijevo “najopasnijim mestom u Evropi". Agencije su javljale da je to mesto bilo svakodnevna meta napada pripadnika OVK koji su koristili rakete, minobacace i automatsko oruzje. Tokom opsade u Kijevu je poginulo vise osoba medju kojima i direktor tamosnje skole Rados Spasic.

Na obodu tog sela, kroz koje prolazi regionalni put Pristina-Pec, bili su pripadnici ilegalne OVK, koji su u potpunosti opkolili Kijevo. Pripadnici ilegalne OVK u zaledjini su imali obruc koji su napravile “srpske snage", rekao je Beti, pre dva dana, jedan vrlo obavesteni albanski izvor u Pristini. Po njegovim recima, razdaljina izmedju “srpskih snaga" i pripadnika ilegalne OVK je bila dosta velika, jer ih je delio “sendvic od nekoliko albanskih sela". Prema tom izvoru ilegalna OVK je bila u strateski povoljnijoj poziciji, posto je imala “zaledjinu - albanska sela u kojima su, takodje stacionirani pripadnici OVK".

Nacelnik Kosovskog okruga Veljko Odalovic je nedavno najavio da bi moglo da dodje do akcije za deblokadu Kijeva i magistralnog puta Pristina-Pec. Predsednik Parlamentarne partije Kosova Adem Demaci je rekao da je OVK opkolio policijsku stanicu u Kijevu i odlucio da je “po svaku cenu unisti". Prema Demacijevim recima, OVK je spremna da “resi problem bez prolivanja krvi i da otvori koridor za evakuaciju Srba, ukoliko Medjunarodni Crveni krst nadgleda tu operaciju". On je pre nekoliko dana predlozio da civili Srbi i policajci iz kijevske stanice, koji zele da odu, poloze oruzje.

“Napad bio zestok"

I albanski izvori na Kosovu potvrdjuju da je juce bilo borbi oko Kijeva. Aktivisti Komiteta za ljudska prava u Srbici saopstili su da su “jake policijske snage juce ujutru izvrsile oruzani napad na podrucje Kijeva". Isti izvori dodaju “da je napad bio zestok", ali da nemaju pojedinosti o posledicama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /