subota, 4. jul 1998.

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD U MAKEDONIJI

Kosovu autonomija u okviru Jugoslavije

Skoplje, Beta. - Ambasador SAD u Makedoniji Kristofer Hil izjavio je juce da je bezbedonosno stanje na Kosovu lose, ali da po njegovom misljenju sadasnja sitaucija ne predstavlja opasnost za bezbednost regiona. “Ukoliko problem ne bude resen i ukoliko se nastavi eskalacija sukoba onda ce to predstavljati opasnost za bezbednost regiona, a iskreno i opasnost po sposobnost Kontakt grupe da doprinese miru za ceo Balkan, izjavio je Hil u intervjuu za skopski nedeljni list “Denes".

“Rugova i njegov pregovaracki tim su nasi partneri za pregovore. Razgovori sa drugim ljudima su samo pokusaj da se uskladimo sa odredjenim situacijama koje se dogadjaju na terenu, a koje veoma komplikuju politicki dijalog", odgovorio je Hil na pitanje da li su SAD zapocele pregovore sa Oslobodilackom vojskom Kosova.

“Rugova ima nasu apsolutnu podrsku i mi njega obavestravamo o svim nasim aktivnostima, tako ce biti i u buducnosti. On je covek sa kojim saradjujemo", istakao je ambasador Hil.

Hil je rekao da u Savetu bezbednosti UN postoje razlicita misljenja treba li vojnu intervenciju NATO bazirati na rezoluciji Saveta bezbednosti, s obzirom da bi to bila intervencija Alijanse van njenih granica. On je istakao da pergovaracki tim insistira na sto skorijem politickom resenju kosovske krize. Na pitanje novinara ima li smisla vrsiti pritisak samo na Milosevica Hil je rekao da “SAD ne vrse pritisak samo na Milosevica, ali je ocigledno da Jugosloveni cinjenicom da predstavljaju drzavu imaju veliku odgovornost da pronadju miroljubiv nacin za izlazak iz krize". “Jasno je receno da treba primeniti pritisak i na OVK, kako bi se sprecilo njihovo ukljucivanje u provokativne akcije i dala sansa pokretanju politickog procesa," kazao je Hil.

“Bez obzira na to koliko puteva OVK uspesno blokira i za koliko sela ce tvrditi da su neka vrsta slobodne teritorije, to je zaista irelevantno u odnosu na to sta treba uraditi da bi se pronaslo politicko resenje (za kosovsku krizu) u okviru SR Jugoslavije", istakao je Hil.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /