subota, 4. jul 1998.

KAKO JE DIREKTOR “POLITIKE" SHVATIO OZBILJNOST SUDSKE PRESUDE

Umesto povratka na posao - otkazi

Direktor a. d. “Politika" Hadzi Dragan Antic podelio je u cetvrtak otkaze grupi novinara koja ga je tuzila zbog slanja na prinudni odmor i dobila presude u svoju korist. I prvostepenom i drugostepenom sudskom odlukom ponistena su resenja o prinudnim odmorima koje je grupi nepodobnih novinara Hadzi Antic urucio u decembru ’96. godine, u jeku demonstracija protiv izbornih kradja.

Kako saznajemo od novinara koji su tuzili prvog coveka “Politike", Okruzni sud u Beogradu potvrdio je u aprilu presudu Prvog opstinskog suda o nezakonitosti Anticevih resenja. Prema odluci, Antic je morao vratiti novinare na posao i obezbediti im odgovarajuca radna mesta. Kako direktoru “Politike" nije padalo na pamet da to zaista uradi, novinari su podneli krivicnu prijavu protiv njega zbog nepostupanja po pravosnaznoj presudi i o tome ga obavestili telegramom, u kojem se, pored ostalog, kaze:

“Upozoravamo te da si bio obavezan da izvrsih pravosnaznu presudu... Buduci da smo od tvojih organa bezbednosti spreceni da neposredno kontaktiramo sa tobom, ovim putem te podsecamo na zakonsku obavezu da nas vratis na odgovarajuca radna mesta. Rokovi za sprovodjenje pravosnazne presude su ti odavno istekli".

Umesto odgovora na krivicnu prijavu zbog nepostovanja reci suda, Antic je doneo odluku da svoja nezakonita resenja o prinudnim odmorima zameni jos nezakonitijim resenjima o otkazima. U zajednickom saopstenju, sada otpusteni novinari pitaju se “da li pravosudje mora da ustukne pred ovakvim flagrantnim krsenjem zakona od strane pojedinaca koji su neciji politicki misljenici i cija je zastita svemoguca. Ili ce sudovi uprkos svemu postovati slovo zakona i zastititi obicne podanike od samovolje i bezumnog ponasanja pojedinaca?"

P. R.

Zamerili se direktoru

Novinari kojima je direktor “Politike" urucio otkaze uprkos tome sto je sud ocenio da nije imao pravo ni da ih u decembru ’97. posalje na prinudne odmore su: Dragan Vlahovic, Milan Nikolic, Zoran Bogavac, Arandjel Jovanovic, Zorica Jelic, Ljubisa Bemic, Milanka Vasovic, Miroslav Lazanski, Velimir Bucalo, Radmila Novakovic, Natasa Andjelic, Petar Jankovic, Ivan Miladinovic, Milan Cetnik, Dragutin Milic, Ljiljana Avdic-Korolija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /