subota, 4. jul 1998.

NACIONALNA STANICA RADIO JUGOSLAVIJA CEKA NOVOG DIREKTORA

Godisnji odmor - vreme za smenu

Mada bi upraznjeno mesto trebalo da pripadne Crnoj Gori, poznato je da je na njega oko bacio Ivan Markovic, sadasnji glavni i odgovorni urednik Radio Jugoslavije i visoki funkcioner Jugoslovenske levice

Savezna vlada razresila je duznosti direktora Radio Jugoslavije Nikolu Ivanovica, koji se na tom mestu nalazio cetiri godine, a ciji je mandat trebalo da traje do kraja godine.Vest o smeni, gospodin Ivanovic procitace verovatno na Internetu, buduci da trenutno boravi u Sjedinjenim Americkim Drzavama gde koristi godisnji odmor.

Od tri savezna informativna glasila - Borba, Tanjug i Radio Jugoslavija, samo jedno direktorsko mesto pripadalo je Crnoj Gori i to mesto direktora nacionalnog radija.

Najave da ce gospodin Ivanovic biti smenjen plasirane su u stampi, jos pre mesec dana, mada sam Ivanovic “nije verovao" u mogucnost takvog raspleta dogadjaja. U intervjuu nasem listu, sada vec bivsi direktor je izjavio da bi ta smena narusila ravnopravnost republika i Crnu Goru dovela u potpuno inferioran polozaj u medijskom prostoru savezne drzave. Nikola Ivanovic, nije clan nijedne stranke, ali ga kvalifikuju kao “kadar Mila Djukanovica".

To mesto trebalo bi dakle da pripadne Crnoj Gori, sto nije iskljuceno s obzirom da novi savezni premijer moze da postavi coveka iz “vlastitog tabora". S druge strane, poznato je da je oko na to mesto bacio Ivan Markovic, sadasnji glavni i odgovorni urednik Radio Jugoslavije i visoki funkcioner Jugoslovenske levice.

Takodje je gotovo izvesno da bi tokom leta nacionalna radio stanica trebalo da se pripoji nedavno formiranoj Radio televiziji Jugoslavije, koja svoj program privremeno emituje na Drugom kanalu RTS. “Ne znam nista o tome", izjavio je juce za nas list Ljubisa Ristic, predsednik Upravnog odbora Radio televizije Jugoslavija i prvi covek Jugoslovenske levice.

U Saveznom sekreterijatu za informisanje obavestili su nas da jos nije raspisan konkurs za novog direktora, mada za imenovanje v. d. nije potreban konkurs. Sednica savezne vlade odrzace se u cetvrtak, pitanje v. d. direktora Radio Jugoslavije nije na dnevnom radu, mada to, u principu, nista ne mora da znaci. Da li ce se na mestu prvog coveka nacionalne radio stanice naci kadar Crne Gore ili, pak, ne, zavisice i od rekonstrukcije Savezne vlade i eventualno novog saveznog sekretara za informacije. Izvesno je da manja federalna jedinica pretenduje na to mesto, jer posle Ignjatovica, Brcina i Matica, Crnogorci smatraju da je “red na njih".

N. Preradovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /