subota, 4. jul 1998.

KAKO JE MINISTARSTVO PROSVETE SRBIJE USPELO DA, BEZ PROTESTA, OKUPI STUDENTE?

"Pusto, pusto, pusto mi je sve"

Studentskim gradom preksinoc su se zaorili stari narodnjaci u izvedbi novih nada regrutovanih iz studentskih redova, u organizaciji Saveza studenata Beograda

Dosetku Saveza studenata i Studentskog centra da posle 32 godine vaskrsnu izbor za "Prvi glas univerziteta" u narodnoj muzici, oberucke je prihvatilo i finansijski pomoglo Ministarstvo prosvete koje, inace, nije isplatilo prvi deo majske plate zaposlenima u prosveti. Neka neko kaze da drzava ne misli na buducnost mladih i ne pruza mogucnost da postignu nesto u zivotu. Sto jest jest bolje se zivi od novokomponovane muzike, nego od fakultetske diplome. Ko zna mozda ce i neko od ucesnika zanemariti svoju diplomu (od koje i onako nema hleba) i uploviti u vode narodne muzike.

Jos dok su celnici promovisali novi Zakon o univerzitetu rekli su, odnosno zapretili mladima da ne beze iz zemlje. Istina, nisu izjavili da ce im oduzeti pasose, nisu obecali ni posao ni plate, ali... Evo, sada je pruzena mogucnost nekolicini da u zivotu izgrade karijeru, a pritom i zarade novac. Sve u svemu program je bio strucno pripremljen, a samim tim i za pohvalu. Doduse mikofon je nekoliko puta zakazivao, pa se glasovi pevackih nada ponekad i nisu dobro culi. Medjutim, bilo je kao na pravom koncertu narodnjaka. Buduci pevaci i pevacice "prikladno" obuceni, bas kao da su stigli iz pojedinih emisija "Pink" televizije, cast izuzecima. Neki su uspeli da dobro otpevaju posudjenu kompoziciju, ali vecinu nije dobro podnosio zvucnik, pa je bilo gromoglasnog skripanja. Nema veze, desi se to i "profesionalcima".

Pobednici

Prvu nagradu, a uz to i tri hiljade dinara, dobila je Miljana Dzunic, student Filoloskog fakulteta, koja je otpevala pesmu Silvane Armenulic "Sta ce mi zivot bez tebe dragi". Drugoplasirani student, pevac narodne muzike koji je dobio 2.000 dinara zove se Igor Gligorov, sa Muzicke akademije, koji je jos uz to i proslogodisnji pobednik. Trece mesto i hiljadu dinara dobio je Sasa Jovic, student Poljoprivrednog fakulteta. Ove godine je uvedena i specijalna nagrada publike koja kosta 500 dinara, a osvojio ju je Milko Jelic sa Medicinskog fakulteta.

Orkestar akademskog kulturno-umetnickog drustva "Spanac" bio je uniformisan u narodnim nosnjama. Pozornicu su krasile i dve sarmantne voditeljke zavaljene u udobne fotelje, koje su krasile scenu uz voditeljski duo kao da su simbolicno predstavljale buduci dobrog zivot. Da li onakvog kakvim zive nasi politicari, ili narodni pevaci, svejedno je. Ni gledaoci nisu odudarali od ucesnika, s tim sto drvene klupe na kojima su sedeli nisu bas bile udobne. Medju njima su uglavnom bili studenti, mozda bas oni sa proslogodisnjeg ili ovogodisnjeg protesta. Reklo bi se oni samo slusaju rock and roll, ali narodnjaci im zapravo nisu strani. Dizali su ruke i igrali uz "Stani Ibar vodo", "Devojka iz grada", "Pusto mi je sve"... "Nema provoda bez narodnjaka", dovikivalo se iz publike. Ko bi se, uostalom, jos na ovim tropskim vrucinama zamarao problemima oko Zakona o univerzitetu, kasnjenjem i neisplatom studentskih kredita, oskudnim menijem u menzama, da ne spominjemo takozvane drzavne pobleme skoka marke, sukoba na Kosovu, opste nemastine i propadanja...

Pred gotovo cetiri hiljade gledalaca, uglavnom studenata, svoj talenat u pevanju starih narodnjaka pokazalo je 44 ucesnika. Trebalo ih je, prema recima Nikole Vukanica, predsednika Saveza Studenata Studentskog grada i jednog od organizatora, biti 60, ali neki su ili odustali ili nisu prosli selekciju. Kulturno- zabavni program ovakvog tipa obnovljen je prosle godine. Pre 32 godine "pehar" prvog glasa u narodnoj muzici odneo je Miki Jevremovic. Tim peharom je kasnije snimio prvu plocu, potom nastavio uspesnu karijeru, ali fakultet je batalio. U pauzi dok je ziri ocenjivao prvu grupu pevaca, goste je zabavljao Sasa Vasic, bivsi clan grupe "Misija".

Pesmom "Moj dilbere" pobednica je oko dva sata po ponoci proglasila fajront.

Tanja Pekic

Ziri

Predsednik zirija za izbor "Prvog glasa Beogradskog univerziteta" u narodnoj muzici bila je Jelena Oljaca, profesor muzike. Ostali clanovi su Miro Maksimovic, direktor Doma kulture Studentskog grada, Jovan Dimitrijevic, muzicki producent, Igor Raicevic ispred Saveza sudenata, Ljubisa Milenkovic, zamenik direktora Studentskog centra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /