subota, 4. jul 1998.

UMRETI U BEOGRADU - Aleksandar Knezevic Knele (28.10.1992)

Broj jedan

Apartman 331 beogradskog Hotela “Hajat" vec sest godina krije tajnu smrti Aleksandra Knezevica Kneleta, utemeljivaca potkulture “zestokih momaka" sastojane u imidzu “napumpanih" misica, frizure “nula jedan", sirokih “firmiranih" trenerki i obavezne “utoke" za poneti. Knezevic je ujutru 28. oktobra 1992. godine pronadjen mrtav u hotelskom apartmanu, sa tri rupe na glavi, lezeci na stomaku rasirenih ruku. Vrata su bila uredno zakljucana a na ogledalu je bio upisan broj jedan.

Misa Cvijetinovic, nesudjeni zet jednog od (pokojnih) bosova srpskog podzemlja Radeta Caldovica Cente, bio je glavni osumnjiceni za ovo ubistvo, ali ga je istrazni sudija oslobodio zbog nedostatka dokaza. Cvijetinovic je ubrzo po oslobadjanju nestao - neki tvrde da je ubijen, a drugi da se sklonio u strahu od osvete Kneletovih prezivelih prijatelja. Do bacanja sumnje na Cvijetinovica doslo je kada je policija utvrdila da je on dan pre ubistva imao kontakte sa Knezevicem jer mu je Knele “konfiskovao" dzip.

Tog dana Knezevic odvozi dzip na imanje pokojnog Darka Asanina u Krnjesevce i prodaje ga za sumu od 5000 DEM. U medjuvremenu se pojavljuje pokojni Centa da bi povratio dzip svog zeta. Iste veceri, pokojni Goran Vukovic, “kum" vozdovackog ganga, takodje je vidjen u “Hajatu" gde se sastao sa Knezevicem. I (opet) pokojni Darko Stanojevic, Kneletov prijatelj, kasnije likvidiran u Nemackoj, te veceri je tragao za Knezevicem, po sopstvenom priznanju. U celoj ujdurmi ostalo je do danas nejasno jedino ko je usao nesmetano u hotel pored internih kamera (trake su nestale), zakucao na vrata apartmana i ubio bez ikakvih tragova ili buke jednog od najvisprenijih i najopreznijih mladica medju beogradskim kriminalcima.

Dve teze su do danas ostale u opticaju - ili je to bio neko ko je odlicno poznavao Knezevica i koga je ovaj bez opreza pustio u sobu, ili je u pitanju policija. Knele je, podsecanja radi, bio “klinac" (pokojnog) Djordja Bozovica Giske, telohranitelj Vuka Draskovica prilikom demonstracija 9. marta, “rasturac" srednjoskolskih demonstracija u junu 1993, dakle igrac na “politickoj" zici izmedju raznih strana. U knjizi “Kriminal koji je izmenio Srbiju" autori citiraju jednog Kneletovog prijatelja koji kaze da je sa njim bio jedan od potencijalnih izvrsioca atentata na bivseg saveznog premijera Milana Panica. To su sve, ipak, teorije podzemlja, carsije, Kneletovog oca, bivsih policijskih inspektora. Zvanicna policijska teorija je najjednostavnija- istraga je u toku.

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /