subota, 4. jul 1998.

PROGRAM KONSOLIDACIJE TEZAK 70 MILIONA DINARA

Vlada kupila MIN Institut i potrazivanja

Nis. - Vlada Republike Srbije usvojila je program finansijsko-poslovne konsolidacije MIN. U okviru tog programa Vlada nam je stavila na raspolaganje 70 miliona dinara, a za uzvrat mi smo joj prodali zgradu MIN Instituta i ustupili joj nasa potrazivanja iz Kuvajta u vrednosti od 3,7 miliona dolara, saopstio je juce generalni direktor MIN mr Pera Milovanovic.

Na pres konferenciji Milovanovic je rekao da ce se od sume koju je Vlada obezbedila za potrebe konsolidacije MIN 40 miliona dinara utrositi za izmirenje obaveza MIN prema drzavi i bankama, a 30 miliona za ozivljavanje proizvodnje. “Suma za ozivljavanje proizvodnje otici ce iskljucivo na rentabilne i profitabilne programe na osnovu vec utvrdjenih kriterijuma Upravnog odbora MIN", rekao je on.

“Meni su zamerili da sam prodajom zgrade MIN Instituta 'zapoceo rasprodaju' MIN, ali ja smatram da treba prodati sve sto nije u funkciji proizvodnje kako bi se pribavio kapital, ozivela proizvodnja i radnici primili plate. Smatram da MIN Institut nisam prodao ja vec oni koji su godinama gomilali gubitke ovog preduzeca u nasem sistemu tako da su oni dostigli 203 miliona dinara. Sa prodajom zgrade ovog naseg instituta slozili su se i radnici tog preduzeca jer je zgrada zvrjala prazna, a samo mesecni troskovi za grejanje iznosili su 300 hiljada dinara, rekao je Milovanovic.

Prema njegovim recima, vec je jedna fabrika iz Beca, sa kojom je MIN sklopio izvozni posao od dva miliona maraka, najavila da je zainteresovana za ulaganje kapitala u MIN “Skretnice". Takodje su pojedini partneri sa Zapada najavili da su zainteresovani za ulaganje kapitala u MIN “Livnicu" i Fabriku vijaka u Svrljigu.

Generalni direktor MIN je dodao da je u prva tri meseca ove godine MIN ostvario proizvodnju od 50 miliona dinara, sto je samo trecina planirane. Prema njegovim recima, smanjene su i neizmirene obaveze MIN sa 137 miliona dinara na kraju prosle godine na 50 miliona dinara u ovom trenutku. “Problem je sto su ti dugovi pretezno locirani samo u ’Vagonki’, ’Sivom livu’ i ’Specijalnim vozilima’ u kojima se situacija komplikuje. Takodje je problem sto se sva ova pozitivna kretanja u poslovanju MIN jos ne osecaju po radnickim platama, koje kasne i iznose oko 500 dinara", rekao je on i dodao da su trenutno nezadovoljni radnici “Vagonke" MIN stupili u spontani strajk, a da se “pripremaju" i radnici “Sivog liva".

Z. Miladinovic

Kako uterati dug od javnih preduzeca

“MIN ima problema u naplati svojih potrazivanja od Javnih preduzeca. ZTP je manji problem jer nam duguje 1,5 miliona dinara, a uspeli smo da sklopimo dogovor o dugorocnoj saradnji. Veci problem je EPS kome mi dugujemo 4,5 miliona dinara, a on nama tri puta vise. I mada nam je u konacnom saldu EPS duzan vise od osam miliona dinara, dogadja se da se nasim radnicima sece struja zbog neplacenih racuna. Naredne nedelje imacemo sastanak u EPS na kojem cemo insistirati na prebijanju dugovanja kako se nasim ljudima bar ne bi sekla struja", rekao je Milovanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /