subota, 4. jul 1998.

LJUBOMIR SIMOVIC, PROSLOGODISNJI LAUREAT NAGRADE “STEFAN MITROV LJUBISA" OTVORIO TRG PJESNIKA

Citajuci klasike, znali bismo vise, i gresili manje

Beseda o sudbini i stradanju naroda. Nova pesnicka zbirka “Vidik na dve vode"

Tradicionalno, na terasi izmedju budvanskih crkava, 12. put laureat nagrade “Stefan Mitrov Ljubisa", svecano je otvorio Trg pjesnika, knjizevni festival u okviru programa Grada teatra. U svojoj velikoj besedi, pesnik, dramski pisac i esejist, akademik Ljubomir Simovic, obracajuci se mnogobrojnoj publici, podsetio je na velike pisce, klasike, “koje nismo citali i slusali".

- Prosle godine, 20. avgusta, kada sam pocastvovan dodeljivanjem nagrade koja nosi ime Stefan Mitrov Ljubisa, u besedi koju sam odrzao upravo ovde, izrazio sam cudjenje i zaljenje sto mi svoje klasike, a medju njima i samog Stefana Mitrova Ljubisu, vise ne citamo.

Da ih citamo, vise bismo znali o sebi i svojoj sudbini a, znajuci vise, gresili bismo manje. Medjutim, kako mi nase klasike odavno ne citamo, znamo malo, i znamo sve manje, tako da u svom sve vecem neznanju gresimo sve vise, ponavljajuci, i ponovo skupo placajuci, i one stare greske koje smo vec toliko puta skupo i preskupo platili - rekao je Simovic. - Ako bismo danas procitali onaj dramaticni Sarajlijin opis velike bezanije naroda posle propasti ustanka 1813. mogli bismo u njemu prepoznati i onu bezaniju koju smo na nasim putevima i bespucima videli u avgustu 1995. godine.

I na pitanje, postavljeno 1813: “S kog je ovo da od boga nadje", koje bismo mogli postaviti i danas, mogli bismo dobiti isti odgovor koji je dao neki od begunaca 1813: “Prodani smo braco!" Ove stihove, koji govore o nasim davnim stradanjima, mogli bismo citati i kao verne opise stradanja kojima smo izlozeni i danas. Nazalost, mi te stihove nismo citali. Kad bismo otvorili neku od tih nasih starih i zaboravljenih knjiga, i kad bismo procitali sta u njima pise, kao da bismo progledali. Ali mi se plasimo onoga sto bismo mogli ugledati ako bismo smogli snage da otvorimo oci i pogledamo u lice istini...

Nakon besede, na prvom ovogodisnjem Trgu pjesnika, predstavljena je i nova pesnicka zbirka Ljubomira Simovica, “Vidik na dve vode" u izdanju Grada teatra i Oktoiha, edicija laureata nagrade “Stefan Mitrov Ljubisa".

Gr. T.

Konrad, Lans, Noris

Ove godine na Trgu pjesnika bice mnogo vise razgovora o razlicitim temama - gradu kao matrici kulture, zenskom pismu, rok kulturi i religijama, a u svim tim programima nece ucestvovati samo pesnici, vec i knjizevni kriticari, teoreticari, sociolozi, filozofi, kaze Radomir Uljarevic, urednik Trga pjesnika. Eminentni gosti iz inostranstva, medju kojima su Djerdj Konrad, Alan Lans, Kristofer Noris, pored nasih najpoznatijih pisaca - Ljubomira Simovica, Milorada Pavica, Matije Beckovica, Drgoslava Mihajlovica, Nikole Milosevica, Mila Kralja, Sase Radoicica, Ilije Lakusica, Slavka Almazana... obecavaju ovog leta vrlo atraktivan i prestizan knjizevni program.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /