subota, 4. jul 1998.

DA LI CE SVET U 1999. GODINI IMATI CETIRI SVETSKA PRVAKA?

Sampionski rulet u Las Vegasu

Slobodan Adzic

Godina koja sledi mogla bi ostati zabelezena ne samo u sahovskim vec i u sportskim analima po retko vidjenom kuriozitetu. Mogli bi se u cetvoromecu naci Bobi Fiser, Anatonij Karpov, Gari Kasparov i pobednik Drugog nokaut svetskog prvenstva koji pocetkom decembra ove godine pocinje u Las Vegasu. Svi gore navedeni za sebe tvrde da su svetski sahovski prvaci. Dakle, sah ce imati cetiri aktuelna neporazena za tablom prvaka sveta! Bobi Fiser je 1975. godine ostao bez titule prvaka sveta koju mu je tada oduzela, a tri godine pre toga dala Svetska sahovska federacija. Odbio je da brani titulu u mecu sa Karpovim. Gari Kasparov, nepobedjeni prvak sveta od 1985. godine najavio je da ce titulu prvaka sveta braniti ove godine u mecu sa Sirovim, dakle i on za sebe tvrdi da je sampion sveta. Anatolij Karpov je minule sedmice najavio da nece nastupiti u Las Vegasu na prvenstvu sveta. S druge strane on ce, kako je rekao moskovskim novinarima na povratku iz Kine, preduzeti sve zakonske korake da dokaze da je on aktuelni prvak sveta i da ne priznaje eventualnog novog sampiona koji ce biti promovisan pocetkom 1999. godine posle meceva u Las Vegasu.

Ocito je posredi veliki cirkus medju tri vrhunska svetska velemajstora. Ukoliko bi neki svetski dolarski milijarder “odresio" kesu i odlucio da sledece godine za istim stolom vidi cetiri “aktuelna" prvaka sveta, morao bi uz pravu hrpu “zelenih novcanica" (jedino o njima ovi sampioni imaju isto misljenje) da u pomoc pozove i psihijatra kako bi “ubedjivanje" bilo argumentovanije! Ipak posle najave Karpova da nece igrati u Las Vegasu, dakle da nece braniti titulu jer je FIDE presla na godisnji umesto dvogodisnji ciklus - svet ce dobiti CETVRTOG velemajstora koji za sebe tvrdi da je prvak sveta.

Karpov je na turneji po Kini odigrao nekoliko simultanki, a posle nedavnog debakla u mecu sa Judit Polgar i poraza u Budimpesti, odbranio je cast sahista pobedom u simultanci protiv cetiri vrhunske Kineskinje: Wang Pin, Cu Cen, Kin Kanjing i Vang Li. Pobedio ih je rezultatom 3,5:0,5.

***

Na predstojecoj Olimpijadi u Elisti za Rusiju ce igrati Svidler, Barejev, Drejev, Halifman i Rubljevski. Kramnik se jos nije izjasnio, ali su Kasparov i Karpov odbili da nastupe za svoju zemlju. Zanimljivo je da ce se medju ucesnicama u Elisti naci i reprezentacija Kalmikije u sastavu velemajstori Jakovic, Forminin, Makarov i Serbakov.

***

Dortmund je definitivno presao sa tradicionalnog prolecnog Festivala koji je gotovo 20 puta organizovao, na jake velemajstorske turnire. U toku je spektakl 18. kategorije, a u vodjstvu je posle sest kola Vladimir Kramnik. Sledi ga izvrsni omladinac iz Segedina, rodjen u Subotici, Peter Leko. Kuriozitet je da je Visavantan Anand odigrao svih sest kola bez pobede. Doduse i bez poraza. Na rezervnom turniru u Dortmundu igra nasa sampionka Natasa Bojkovic i u jakoj muskoj konkurenciji igra -sampionski. Pred Olimpijadu vise nego lepa vest je sjajna igra Natase.

***

U Sjedinjenim Americkim Drzavama u toku je 26. Svetski Open turnir u Filadelfiji. Amerikanci imaju neobican, ali za sahiste amatere veoma zanimljiv patent. Naime, turnir pocinje i kompjuteri odrede parove prema broju prijavljenih i pristiglih igraca. No, organizatori koji za upisninu u Filadelfiji uzimaju recimo 230 dolara po ucesniku, dozvoljavaju sahistima i naknadno registrovanje. Tako se dogadja da na istom turniru neko odigra cak cetiri partije, a drugi nije ni poceo. No, pobednici se proglasavaju iz broja odigranih partija, pa makar to bilo samo za vikend. Nagradni fond u Filadelfiji je 190.000 dolara.

Kuriozitet je cinjenica da igraci u grupi sa nacionalnim rejtingom do 1.600 poena igraju turnir za prvu nagradu od 10.000 dolara! Poredjenja radi, takav koeficijent rejtinga odgovara nasoj cetvrtoj ili najvise trecoj kategoriji! A recimo da samo u Beogradu ima gotovo hiljadu igraca sa kategorijama. Los Andjeles ce ovog leta organizovati Open turnir pod nazivom Univerzitetsko prvenstvo SAD, ali ce ovaj turnir ostati zabelezen pre svega po broju ucesnika. Naime, to ce biti svetski rekord po broju ucesnika na jednom Openu - bice ih po prognozama organizatora 999!

***

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i bivsi trener Alise Maric, velemajstor Ivan Sokolov je ovogodisnji prvak Holandije na prvenstvu koje je odrzano u Amsterdamu. Na takmicenju je igrao i Predrag Nikolic, takodje Sarajlija koji vec pet godina zivi, kao i Ivan, u Holandiji. Sokolov je sampionsku titulu odbranio pre poslednjeg kola.

***

Jugoslavija je sedmice koja istice dobila jos jednog velemajstora. To je internacionalni majstor Goran Kosanovic, iz Stare Pazove, clan ekipe “Cement" iz Beocina. On je drugi velemajstorski bal ispunio trijumfom na drugom velemajstorskom turniru osme kategorije “Memorijal Veljka Komlenovica" koji je odigran u Novom Sadu.

Veliki uspeh postigao je omladinac Novosadskog sah kluba, Petar Benkovic koji je osvojio bal za internacionalnog majstora. NSK ima mlade istinske asove u koje ulaze, a to su Dragan Solak i Petar Benkovic.

Konacan plasman na ovom turniru koji se vec drugu godinu organizuje u spomen Veljka Komlenovica, dugogodisnjeg predsednika Novosadskog sah kluba i Sahovskog saveza Vojvodine: Kosanovic 9,5, Istratesku 8,5, Nevednici i Popovic po 8, Itkis i A. Kovacevic po 7,5, Cernov i Benkovic po 7, Sanduljak i Solak po 6, Leskur i Parezanin po 4,5, Grujic 4 i Zlatic 3,5 poena.

Odabrao sam za ovaj vikend partiju pobednika Gorana Kosanovica, novog velemajstora. On je u 9. kolu pobedio velemajstora Istrateskua iz Rumunije, prvu tablu reprezentacije nasih suseda.

Istratesku (Rumunija) - G. Kosanovic (Jugoslavija)

Sicilijanska odbrana

1.e4, c5 2. Sf3 d6 3. Lb5 (Ovaj nastavak beli najcesce bira kada ne zeli da rizikuje izbegavajuci tako ostro i provereno 3 d4) Ld7 4. Ld7 Dd7 5. c4 Sc6 6. 0-0 Se5 (Ovo je moderniji nastavak koji primenjuje Kosanovic. U novoj knjizi koja ovih dana izlazi iz stampe, a autor je novi velemajstor Kosanovic navode se nastavci 6... Sf6 uz poteze g6 i d6) 7. b3 Sd3 8. Sc3 g6 9. La3 Lg7 10. Se1 Se1 11. Te1 e6 (Ovaj potez nije mozda najbolji. Velemajstor Peter Popovic je ocenio u analizi ove partije da je potez 11... Sh6 crnom dovoljan za izjednacenje pozicije i da je bolji od odigranog 11. eb) 12. b4 cb 13. Lb4 Se7 14. Sb5 0-0 15. Te1 Sc8 16. d4 a6 17. Sc3 Te8 18. Dd3 Sa7 19. d5 b5 20. c5

20... a5 21. La5 dc5 22. Sb5 Sb5 23. Tb5 ( Ovde se beli ocigledno prekalkulisao. Mislio je verovatno da moze odigrati 23 Db5, a na to sledi Db5 24. Tb5 Ta5 ! 25. Ta5 Lc3 i crni ostaje sa figurom vise i dobija lako partiju) 23... Ld4 24. Lb6 (U ovoj poziciji beli je ponudio remi, ali je Kosanovic ocenio da ima realne mogucnosti da igra na pobedu) 24... ed5 25. Lc5 de4 26. De2 e3! 27. f3 Lc3 28. Tc1 Ta2 29. Da2 Db5 30. Tc3 e2 31. Lf2 e1 D 32. Le1

32... Te1 (Ovaj potez je odigran u cajtnotu pa i nije najbolji. Moglo je efektno okoncati partiju potezom 32... Db6 i na 33. Df2 Te1 mat. Ili 33. Kf1 Te1 34. Ke1 Dg1 uz Dg2 i beli dobija damu i resava partiju). 33. Kf2 Tf1 34. Ke3 De5 35. Kd3 Td1 36. Kc2 De2 37. Kb3 Da2 38. Ka2 Td2 39. Kb3 Tg2 40. h4 Th2 41. Tc4 Th3 42. Tf4 Kg7 43. Kc4 f5 44. Kd4 Kh6 45. Ke5 Kh5 i beli je predao pred gubitkom drugog pesaka sto je i kraj partije.

***

Sahovski savez Jugoslavije oformio je Olimpijski pul koji ce brinuti o pripremama i odlasku nasih reprezentacija na 33. sahovsku olimpijadu u Elisti (Kalmikija, Rusija). Ovom grupom privrednika i ljudi bliskih sahu rukovodice Zoran Lilic, predsednik Sahovskog saveza Jugoslavije. Olimpijada je zakazana za 26. septembar.

***

Na tradicionalnom open turniru u Beloj Crkvi pobedili su velemajstori Miroljub Lazic iz Novog Sada i Slavoljub Marjanovic iz Nisa sa po 8,5 poena iz 11 partija. Slede Sahovic, Antic i Mrsevic sa po pola poena manje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /