subota, 4. jul 1998.

RASPLAMSAVAJU SE POLEMIKE POVODOM OCENA DIREKTORA IZRAELSKOG VIZENTAL CENTRA O HRVATSKOM SUDSTVU

Granic obecava posteno sudjenje Sakicu

Zagreb, FoNet. - Hrvatska ce organizirati posteno sudjenje Dinku Sakicu, izjavio je danas hrvatski ministar vanjskih poslova Mato Granic. “To je nasa poruka svijetu", naglasio je sef hrvatske diplomatije na konferenciji za stampu. On nije zeleo da ulazi u direktnu polemiku sa sefom jeruzalemskog centra Simon Vitental Efraimom Zurofom, ali je rekao da ce u ponedjeljak primiti Zurofa na njegovu molbu.

Efraim Zurof napao je hrvatsku drzavu i sudstvo u Splitu gdje je rekao da je hrvatska drzava farsa kao i hrvatsko sudstvo, ako komandant ustaskog logora smrti u Jasenovcu ne bude osudjen. Odmah mu je odgovorio predsjednik zagrebackog zupanijskog suda Miroslav Sumanovic koji je izjavu ocijenio kad grubo zadiranje u nezavisnost sudstva jedne suverene drzave. Zurof je na to izjavio da ne sumnja u hrvatsko sudstvo jer bi se u tom slucaju zalagao da Sakic bude predan nekoj drugoj zemlji, na primjer Jugoslaviji. No, on je ponovo upozorio Hrvatsku da sudjenje Sakicu niposto nije problem tog covjeka, nego i problem Hrvatske i njenog ugleda u svijetu.

Kontroverzije oko hrvatskog sudstva izazvao je i slucaj britanskog humanitarca kojeg su prije dvije godine ubili siledzije u Splitu. Iako je pet ubica uhapseno, oni su kasnije pusteni na slobodu i jos uvek nisu sudjeni, kao uostalom i jos neki ubice u Hrvatskoj, na primer ubice porodice Zec u Zagrebu, ubica sefa policije u Osijeku Rajhla Kira i drugi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /