subota, 4. jul 1998.

NOVI STAV ATINE, ZVANICNA VERZIJA MINISTRA ODBRANE COHACOPULOSA

Poziv Rugovi da “smesta" formira organe vlasti

U razgovoru s novinarima u Solunu pred put u Vasington ministar je izjavio u ime vlade da Rugova treba da formira organe vlasti i da Milosevic treba da iskoristi sansu koja mu se pruza

Slobodan Markovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Atine

Izjava ministra odbrane Grcke Akisa Cohacopulosa u petak o tome da “upravo Grcka podrzava" predsednika Demokratske stranke Ibrahima Rugovu da “ojaca" svoju “izabranu vlast" time sto ce “smesta" formirati vladu i druge organe na kojima bi se “zasnivala celovita samouprava" na Kosovu, predstavlja jos jedan medju sve jasnijim znacima preciziranja stava Atine prema resenju kosovske krize.

Grcka je i dalje stabilno protiv promene “granicnog statusa quo" na Balkanu - jer bi to moglo ugroziti i grcke interese i granice, protiv je primene sile i za miran put do “siroke autonomije".

Ali, uporedo, drzeci se u najmanju ruku ekvidistance, osudjivala je primenu sile na Kosovu “ma sa koje strane dolazila", kritikovala saveznog predsednika Slobodana Milosevica sto proletos nije prihvatio “prijateljski grcki savet" da pregovara, nego se odazvao tek na pritisak americkog izaslanika Ricarda Holbruka.

Sada se tome pridruzio i stav jednog od najmocnijih ministara - izgovoren u ime vlade - o tome da “gospodin Rugova" treba hitno da formira vlast, a da Milosevic “iskoristi sansu koja mu se pruza" da sve ostane samo na - autonomiji.

Zvanicna verzija Cohacopulosovog razgovora sa novinarima u Solunu - uoci odlaska za Vasington gde ce i o Kosovu razgovarati sa drzavnim sekretarom za odbranu Vilijemom Koenom - stigla je od Ministarstva odbrane Grcke.

Prema stenogramu, Cohacopulos je rekao:

“Stav Grcke je veoma cist prema pitanju Kosova: Resenje ne moze biti vojno. Bice politicko, mirovno i diplomatsko resenje koje treba da daje najvecu mogucnu autonomiju Kosovu, i da ojaca izabranu vlast g. Rugove. Njega upravo Grcka podrzava u tome da smesta pristupi fomiranju celovite institucionalne strukture. Mi, dakle, smatramo da, uporedo sa otpocinjanjem dijaloga, medjunarodno javno mnjenje treba da podrzi g. Rugovu da smesta pristupi formiranju institucija, formiranju vlade, strukture i svega onoga sto u praksi potvrdjuje celovitu samoupravu na svim nivoima. I to bi uzdiglo i njega samog i njegovu ulogu, a da uz to takozvani ’Oslobodilacki pokret’ (“Oslobodilacka vojska Kosova" prim.) uporedo obavezno odustane od pribegavanja oruzju i podredi se politickom rukovodstvu g. Rugove".

Grcki ministar odbrane je zatim rekao: “Uporedo treba pozvati predsednika Milosevica da iskoristi sansu koja mu se pruza zbog medjunarodne intervencije, da pristupi celovitoj, sporazumnoj samoupravi i autonomiji, a ne nezavisnosti i samoopredeljenju, kako traze drugi".

Na pitanje o tome “kako grcka vlada ocenjuje taj razgovor sa predstavnicima ’Oslobodilacke vojske Kosova’ ", odnosno kako ocenjuje stav Vasingtona, Cohacopulos je odgovorio kritikom, mada uz rezerve: “Ima raznih misljenja i unutrar Saveza (NATO prim.). Moja licna procena je da razgovor sa predstavnicima (organizacija prim.) koji koriste nasilje i terorizam u zalaganju za prava coveka, nikada ne moze biti koristan. On eskponira one koji ulaze u trgovinu te vrste, zato sto oni doprinose - na neki nacin: kroz prozor - da dodje do ucesca (tih organizacija prim.) u mirovnom procesu.

“Osim ako nisu obezbedili obavezu tih snaga da odustanu od nasilja i vojne aktivnosti. A da li su to postigli, ne znam. Medjutim, to je jedina mogucnost koja bi mogla da opravda takve kontakte", objasnio je Cohacopulos.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /