subota, 4. jul 1998.

TOMISLAV NIKOLIC, POTPREDSEDNIK VLADE SRBIJE ZA JAGODINSKU TV “PALMA PLUS"

Odluke Kontakt grupe nas ne obavezuju

Vlada ne moze da natera Rugovu na pregovore. To mogu njegovi mentori - Amerika ili Nemacka, izjavio Nikolic

Jagodina, Beta. - Potpredsednik Vlade Srbije Tomislav Nikolic ocenio je da je sustina predloga Kontakt grupe o Kosovu u tome da “Srbija i SR Jugoslavija ne vrse vlast na Kosovu i Metohiji". “Zasedanje Kontakt grupe 8. jula bice veliki izazov za Jugoslaviju i Srbiju ili prelomna tacka za nas. Ili cemo ostati pri stavovima koje smo doneli prilikom formiranja Vlade Srbije i time ne dozvoliti mesanje u nase unutrasnje stvari, ili ce, ne daj Boze, neko popustiti, a onda ce nastati haos u Srbiji", rekao je Nikolic u preksinocnoj emisiji jagodinske televizije “Palma plus". On je rekao da Kontakt grupa moze da donese “samo stavove koji nece biti obavezujuci za Srbiju i Jugoslaviju, ako budu takvi kakve ih naglasava Klaus Kinkel (sef nemacke diplomatije)".

“Oni ce 8. jula doneti odluke, a mi cemo ih protumaciti i ono sto drzava Srbija moze da dâ Albancima kao nacionalnoj manjini, dacemo, ono sto ne moze po Ustavu, niko nece dati", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Na pitanje zasto su vlasti odbile misiju Felipea Gonsalesa na Kosovu, a prihvatili prisustvo akreditovanih diplomata na Kosovu, Nikolic je odgovorio da to “nije poraz srpske politike".

“Diplomate koji ce od ponedeljka setati Kosovom i Metohijom nece moci da naredjuju vlastima Srbije sta da rade, a mi nemamo sta da krijemo na Kosovu i Metohiji. Mi ne zelimo da se izolujemo od sveta i zato smo doneli odluku da ne sprecavamo one koji zele da vide istinu o Kosmetu, racunajuci da to nije mesanje u nase unutrasnje poslove," rekao je Nikolic. On je rekao da Vlada Srbije “ne moze da natera" lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu na pregovore i dodao da to mogu da ucine “njegovi mentori iz sveta - Amerika ili Nemacka".

Nikolic je optuzio Rugovu da je “vodja terorista" i da on i njegovi istomisljenici smatraju da plodove terorizma na Kosovu “mogu da iskoriste za sto bolje politicke poene". “Mi radikali smo apsolutno spremni da odobrimo svaku akciju koja ce predstavljati samar terorizmu", rekao je Nikolic, koji obavlja funkciju zamenika predsednika Srpske radikalne stranke.

Milosevic se nikad nije obratio narodu

Na pitanje zasto se predsednici SRJ i Srbije ne obrate naciji, Nikolic je odgovorio da je “uzaludan posao traziti od Milosevica da se obrati narodu, jer je on tip politicara koji se nikada nije obratio narodu". “Mislim da je predsednik Srbije, gospodin Milan Milutinovic sebe u momentu izbora stavio u neki podredjeni polozaj i da se i on na istovetan nacin bavi politikom, smatrajuci da ne treba da se pojavljuje u javnosti", rekao je Nikolic i dodao da se on s tim ne slaze, ali da “nema ingerencije da utice na to kako ce neko da se bavi svojim poslom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /