nedelja, 5. jul 1997.

Nista

Mihailo Radojicic

Kad je Jugoslavija pala na svjetskom prvijenstvu u fudbalu djeca su mi plakala. Tjesio sam ih: Ne placite, djeco moja, za takvom drzavom cak i kad igra lopte... Loptamo se mi sa mnogo znacajnijim stvarima od fudbala i gubimo utakmice zivota pa niko ne smjenjuje kapitena... Cak nam je najbolji kad gubi. On jedino kad gubi dobiva... na vremenu.

U prvom krugu nijesam uspio da ih utjesim nikakvim objasnjenjima. Krenuo sam u drugi krug: Ne placite, djeco moja, jer vi Jugoslaviju znate samo od kako propada i za nju vas nista ne veze osim propadanje... A vasi srecni roditelji je znaju i kada je napredovala pa evo ne placu. Ugledajte se na roditelje! Ako budete Jugosloveni nikakvog ugleda imati necete. Cim nas ugledaju bilo dje u svijetu okrenu glavu od nas. Da smo ugledni ne bi se zvali SeReJe, ali ni obrnut naziv nas ne bi utjesio: JeReS!!! Kako godj obrnes ne valja. Nista djeca, i dalje placune tretiraju roditeljsku utjehu.

Idem u treci krug: Ne placite, djeco moja, zamislite da su ovi nasi na svjetskom prvijenstvu zauzeli neko visoko mjesto pa da im na neku od odlucujucih utakmica dodje savezni premijer ka sto je onaj Zospen dosa da gleda Francuze, ili Bler, ili slicni....Kad bi nas dosa nasi bi otisli bar u tri... Ili ne daj boze da su postigli uspjeh pa da im predsjednik savezne drzave poslje depesu sa cestitkom (i saucescem) da je i on tome doprinio da SeReJe gradi ugled u svijetu... E tada bi i roditelji zaplakali a mozda bi i cio svijet taj telegram docera do suza. Ovako svijet nam se smije a mi ne smijemo ... plakati.

- Ali, tata, zasto se brane nasi kad nemaju sta braniti. Sto nijesu napadali?

- Zato, djeco, sto mi nikoga ne napadamo osim svoje narode i to samo kod kuce.

- Zar ni Nizozemsku ne smijemo da napadnemo koja je niza od zemlje?

- Ni Nizozemsku, i kad je “niza" od nas je visa! I dalje su plakali moji neutjesni “Jugosloveni". Ja sam onda presa na statistiku: Djeco moja, od sto i trideset i pet zemalja svijeta mi smo u pet-sest najzadnjih. Ispred nas su cak Kuba i Albanija... A zaostaliji smo cak i od Pakistana.

- Po cemu od Pakistana?

- Po tome sto je on mnogo napredniji. Pakistan baca cak i atomske bombe a mi se jos frljamo rucnim kragujevkama. Kako god obrnete najzadnji smo narod na svijetu. I sad prestanite!

- Necemo! Placemo sto Dejana i Mijatovica nijesu pustili da sami igraju kako znaju nego su im dali pogresna mjesta.

- E, djeco moja, moji mali nacionalisti, Crnogorci jos ne odlucuju o svojim mjestima nidje u Jugoslaviji a oni koji su na mjestima dje se odlucuje nista se ne pitaju. Crnogorci su prdnuli u cabar... Pa ni to nijesu uradili naglas, nego se onako usonjali.

- Za koga sad da navijamo kad nema nasih?

- Za Hrvate! To je jedini nas narod u svijetu koji se jos takmici sa svijetom.

P. S. Nista! Ne moze Crnogorac (pa i ako je Kralj) nama golu odbraniti golu Jugoslaviju SeReJe!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /