ponedeljak, 6. jul 1998.

NOVA RUNDA “SATL DIPLOMATIJE" AMERICKOG AMBASADORA RICARDA HOLBRUKA I ZAMENIKA RUSKOG SEFA DIPLOMATIJE NIKOLAJA AFANASJEVSKOG NA KOSOVU

Krecu posmatracke misije

Od petka americki izaslanik je dnevno posecivao Pristinu i Beograd, naglasavajuci da ce putovati izmedju ta dva grada “sve dok to bude korisno", i da su u taj proces ukljucene Rusija, SAD i druge zemlje Kontakt grupe

Pristina, Beta. - Specijalni americki i ruski izaslanici, Ricard Holbruk i Nikolaj Afanasjevski, izjavili su juce da je cilj njihove posete Pristini i razgovora sa politickim liderima kosovskih Albanaca zajednicki rad na iznalazenju mirnog resenja problema Kosova. Posle polucasovnog razgovora sa Ibrahimom Rugovom, oni su rekli da su lideru kosovskih Albanaca izrazili podrsku u naporima za mirno resenje sukoba na Kosovu, putem dijalog. “Moj kolega iz Rusije i ja sastali smo se sa Rugovom kako bismo mu, pre svega, izrazili nasu podrsku kao vodecoj licnosti politickog zivota na Kosovu u njegovim naporima za iznalazenje mirnog, nenasilnog resenja sukoba na Kosovu", rekao je Holbruk.

Holbruk je kazao da je u razgovoru sa Rugovom, koji vec duze vreme trazi medjunarodno prisustvo na Kosovu, razmatran “stepen ovlascenja osmatracke misije koja ce poceti rad sutra". I americki izaslanik i Afanasjevski ukazali su na znacaj moskovskog dogovora predsednika SR Jugoslavije i Rusije, Slobodana Milosevica i Borisa Jeljcina, o resavanju kosovske krize. Holbruk je jos rekao da je rec o pregovarackom procesu koji ce se odvijati u kontinuitetu. “Putovacemo izmedju Beograda i Pristine dokle god to bude korisno. Ovo je proces koji traje. SAD, Rusija i ostale clanice Kontakt grupe stalno su ukljucene u njega, mi necemo prestati", rekao je on. Ibrahim Rugova je izrazio zadovoljstvo razgovorima sa medjunarodnim izaslanicima, posebno time sto ce na Kosovu poceti da radi medjunarodna posmatracka misija. On je pozvao sve da omoguce nesmetan rad misiji. “To je veoma vazan trenutak za Kosovo i korak ka mirnom resenju. Zato trazimo da naoruzane grupe Albanaca, lokalni politicki aktivisti i stanovnistvo ukazu gostoprimstvo pomsatracima i omoguce im da normalno obavljaju svoj posao, jer su oni ovde da pomognu da se stvori klima poverenja i mira", rekao je Rugova.

Spas od katastrofe

“Smatramo da sada kao nikada postoji sansa za obnavljanje bezuslovnog dijaloga. Dosli smo jos jednom da ukazemo Rugovi kao glavnoj politickoj licnosti da se do krajnjeg resenja moze stici samo mirnim putem" i da treba brzo delovati, kako bi se Kosovo spaslo od velike katastrofe“, rekao je zamenik sefa ruske diplomatije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /