ponedeljak, 6. jul 1998.

NOVA RUNDA "SATL DIPLOMATIJE" AMERICKOG AMBASADORA RICARDA HOLBRUKA I ZAMENIKA RUSKOG SEFA DIPLOMATIJE NIKOLAJA AFANASJEVSKOG NA KOSOVU

Nema ohrabrivanja nasilja

Potraga za dostojanstvom:
Pregovaraci na Kosovu

Beograd, Beta - Ricard Holbruk, americki izaslanik za Balkan, doputovao je u Beograd u petak posle podne. Prvi susret sa Slobodanom Milosevicem, predsednikom SRJ, tokom visednevne misije, Holbruk je imao istog dana. Razgovr "o kosovskoj krizi, Bosni i Dejtonskom sporazumu" poceo je oko osam casova uvece u Belom dvoru i trajao sve do jedan sat iza ponoci. Sa Ibrahimom Rugovom, liderom kosovskih Albanaca, Holbruk se tokom ove misije prvi put sastao u subotu ujutro u zgradi Demokratskog saveza Kosova i sa njim u razgovoru proveo oko 45 minuta.

Naredni sastanak u Pristini, Holbruk je imao sa Ademnom Demacijem, liderom Parlamentarne partije Kosova u zgradi Informativnog centra SAD. U popodnevnim casovima istog dana, Holbruk se sastao u Pristini i sa Redzepom Cosjom, Hidajetom Hisenijem, potpredsednikom ADP i Bljerimom Saljom, portparolom Rugovinog pregovarackog tima. Delegaciju, osim Holbruka cinili su i Kristofer Hil, ambasador SAD u Makedoniji i Ricard Majls, otpravnik poslova americke misije u Beogradu.

U razgovorima ucestvovao i Milutinovic

U razgovrima sa americkom delegacijom su kako su javili beogradski mediji, osim Milosevica ucestvovali i Milan Milutinovic, predsednik Srbije i Zivadin Jovanovic, ministar spljnih poslova SRJ.

U saopstenju iz kabineta predsednika SRJ objavljenom u subotu posle prvog razgovra Milosevica i Holbruka, istaknuto je, kako prenose beogradski mediji, da mirno resenje problema na Kosovu i Metohiji ne moze imati alternativu, sto "podrazumeva da zapoceti dijalog izmedju drzavne delegacije i delegacije politickih partija Albanaca Kosova i Metohije bez daljeg odlaganja bude nastavljen". Naglasava se i da se "teroristicki akti nece tolerisati i da prevazilazenje problema i napetosti nesumnjivo iziskuje prestanak pritisaka i pretnji na SRJ".

Upitan, posle razgovora sa Milosevicem, da komentarise nagovestaje da je rezim u Beogradu spreman da obnovi autonomiju Kosova, Holbruk je novinarima odgovrio da postoji pravilo da se ne komentarisu poverljivi razgovori. Dodao je da "za tri godine nikada nista nije procurilo sa razgovora u Beogradu" i da se nada da ce tako i ostati "bar jos jedan dan".

Na pitanje o pokusajima ukljucivanja Oslobodilacke vojske Kosova u pregovore, Holbruk je odgovorio: "Mi zelimo da svi koji imaju legitimnu ulogu u sudbini Kosova imaju mesto u ovim razgovorima. Ali, kako to funkcionise ostaje da se vidi". U vezi razgovra o Dejtonskom sporazumu sa Slobodanom Milosevicem, Holbruk je rekao da se sa svojim sagovrnikom slozio da njegovovo sprovodjenje napreduje.

Uoci subotnjeg odlaska u Pristinu Holbruk je novinarima rekao: "Idemo da konsultujemo doktora Rugovu , koga smatramo glavnim liderom Albanaca na Kosovu, i zelimo njegov savet kako da se nastavi". Holbruk je posle subotnjih razgovora u Pristini izjavio i da se americka delegacija susrela sa "vecinom, ako ne i sa svim vodjama politickih partija i grupa na Kosovu. O nekim pitanjima svi su saglasni , a postoje i neke njihove interne stvari koje nisu briga SAD," rekao je Holbruk.

Izjavio je da je "albanski narod kao i sav narod na Kosovu u potrazi za ljudskim dostojanstvom mirom i bezbednoscu". "SAD istrajavaju na mirnom iznalazenju resenja za kosovski problem," naglasio je americki diplomata. Holbruk je rekao da SAD "ne podrzavaju niti ohrabruju bilo kakav oblik nasilja i oruzanih akcija u cilju nasilnog resavanja problema" i upozorio da bi takvo nasilno resenje samo jos vise produbilo krizu na Kosovu. "Odajemo priznanje doktoru Rugovi za mirno resenje, jos jednom

potvrdjujemo nasu podrsku i cvrsto smo reseni da i dalje nastavimo blisku saradnju," kazao je Holbruk.

Milosevic primio Afanasjevskog

Beograd, Beta - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic sastao se u subotu uvece u Beogradu sa zamenikom sefa ruske diplomatije Nikolajem Afanasjevskim, javila je Radio-televizija Srbije. U saostenju sa sastanka navodi se da "Rusija podrzava napore koje ulazu organi SRJ i Srbije za mirno resavanje i otklanjanje napetosti na Kosovu i Metohiji". "Izrazeno je zajednicko uverenje da kroz politicki proces treba da se pronadju adekvatna resenja u interesu svih gradjana i svih nacionalnih zajednica koje zive na ovom podrucju".

U saopstenju se dodaje da su SRJ i Rusija "odlucne u zalaganju da jednostrani prilaz koji su se manifestovali u postavljanju jednog broja medjunarodnih faktora u vezi sa problemima na Kosovu i Metohiji ustupe mesto principijelnom prilazu koji je iznet u zajednickoj izjavi predsednika Milosevica i predsednika Rusije Borisa Jeljcina".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /