ponedeljak, 6. jul 1998.

ROBERT GELBARD, AMERICKI IZASLANIK ZA BALKAN

Vojna intervencija i dalje ozbiljna opcija

London, Beta-Rojters. - Vojna operacija NATO ostaje ozbiljna opcija, ako ne uspeju diplomatski napori da se Srbija odvrati od novih ofanziva na Kosovu, izjavio je u subotu specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard. Gelbard je to kazao u Londonu, na konferenciji koju je organizovala grupa za ljudska prava "Povelja Sarajevo", sa sedistem u britanskoj prestonici.

Prema njegovim recima, vojni planeri NATO "ubrzano" izradjuju planove eventualne akcije. "Drzimo otvorenim sve opcije. Kada to kazemo, ne mislimo tek tako, vec ozbiljno, naucili smo iz Bosne", kazao je Gelbard. Nakon konferencije, Gelbard je novinarima rekao da SAD zele cvrstu rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se odobrava moguca upotreba sile da bi se zaustavila srpska agresija na Kosovu.

On je, medjutim, ukazao da Vasington, prema americkim zakonima, ne smatra da je neophodna nova rezolucija UN. "Proces planiranja u NATO nije fikcija. On se nastavlja vrlo agresivno. Planiranje je stvarno i veoma je uznapredovalo", rekao je americki diplomata. Gelbard je izrazio optimizam da ce za krizu biti pronadjeno diplomatsko resenje. Gelbardovi nedavni kontakti sa ilegalnom Oslobodilackom vojskom Kosova (OVK) izazvali su hladan odgovor evropskih lidera, koji zele da kontaktiraju jedino sa liderom Demokratskog saveza Kosova Ibrahimom Rugovom.

Gelbard je kazao da je Rugova lider kosovskih Albanaca, ali nije izrekao izvinjenje zbog svog proslonedeljnog susreta sa predstavnicima OVK u Svajcarskoj. On je kazao da je "u vrlo prakticnim terminima" OVK kljucna i da bi "bila ludost postici neku vrstu sporazuma o ojacanom statusu Kosova i imati one koji kontrolisu mozda 30 odsto teritorije Kosova van tog sporazuma".

Na pitanje da li planira nove susrete sa OVK, Gelbard je sa osmehom odgovorio: "Ne zelim da govorim o tome". Americki diplomata je kazao da je jasno rekao OVK da Vasintgon smatra da bi nezavisno Kosovo bilo neodrzivo i da bi destabiluizovalo region. Po principu "stapa i sargarepe", Gelbard je kazao da je obecao izglede da SAD priznaju zahtev OVK da ucestvuje u razgovorima. Ali, ako odbije da prihvati politicko resenje krize, Vasington bi mogao da preduzme direktne akcije protiv njih. "Ako izvesni uslovi ne budu ispunjeni, suprotstavicemo im se i mozemo da im se suprotstavimo kroz njihov lanac snabdevanja".

"Oni su rekli da sve to razumeju vrlo jasno i da veoma zele da ucestvuju na veoma konstruktivan nacin", kazao je Gelbard. Prema njegovim recima, Vasington sada ceka da vidi odgovor OVK na terenu. "Smatramo da je veoma vazno videti da li nasi kontakti imaju odgovor na terenu", rekao je Gelbard i naveo da je trazio da OVK prestane s napadima na civile. Vasington ima cvrste dokaze da je gerila OVK prosle nedelje kidnapovala cetvoro Srba, od kojih je dvoje zatrazilo azil u SAD. Gelbard je kazao da OVK treba njih odmah da oslobodi.

Gelbard se danas pridruzuje Holbruku

London, Beta. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard otputovace u ponedeljak na Balkan, javila je u subotu britanska agencija Rojters. Po navodima agencije, Gelbard ce na Balkan otici kako bi se pridruzio posrednickim naporima svog kolege Ricarda Holbruka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /