ponedeljak, 6. jul 1998.

UZ IZVESTAJE O HOLBRUKOVIM RAZGOVORIMA PROTEKLOG VIKENDA

Da li je ucestvovao Milutinovic?

Beograd. - BK Televizija je tokom citavog subotnjeg dana u svojim informativnim emisijama emitovala informaciju iz kabineta predsednika SRJ o razgovorima americkog ambasadora u UN Ricarda Holbruka sa predsednicima SRJ Slobodanom Milosevicem i predsednikom Republike Srbije Milanom Milutinovicem. Ta informacija, medjutim, bila je najverovatnije "pokrivena" snimkom nekog ranijeg susreta Milosevica i Holbruka, tako da se jasno vidi da su od domacih zvanicnika prisutni samo predsednik SRJ i ministar spoljnih poslova Zivadin Jovanovic. RTS u svojim informativnim emisijama nije imala "zivu sliku", pa su na ekranima dok se citala ista vest stajale fotografije Milosevica i Milutinovica, sto je izazvalo dodatnu nedoumicu onih koji su pazljivo gledali ove emisije. Tim pre, sto ni "Politika" nije imala fotografiju sa ovih razgovora, sto se inace veoma retko dogadja.

U takvoj situaciji kao da su za pravo dobili oni koji vec danima tvrde da se "sa Milutinovicem nesto dogadja". Tako je "NT Plus" u subotu kao ekskluzivnu vest objavio da je predsednik Srbije Milan Milutinovic, prema izvorima bliskim americkim pregovaracima, aktivni ucesnik svih susreta Slobodana Milosevica sa Ricardom Holbrukom, Robertom Gelbardom i Kristoferom Hilom. S druge strane, istog dana je list "Danas" objavio izjavu Momcila Trajkovica, predsednika Srpskog pokreta otpora sa Kosova, da je "ocekivao da ce Milutinovic biti taj preko koga bi mogli da se uspostave mostovi saradnje, bez obzira na razlicitosti, na sukobljavanja i dosadasnje optuzbe, za dobrobit naroda i drzave", ali da "on nema svoje ja". 'On je jedan obican sluga i mora da slusa", izjavio je Trajkovic.

U svakom slucaju, bilo bi najbolje da se predsednik Srbije sam cesce i vise pojavljuje u javnosti, tim pre sto jos nije dovedena u pitanje politicka postapalica socijalista i njima bliskih partija da je "Kosovo i Metohija unutrasnje pitanje Srbije". Da to nije zaboravljeno, svakako svedoci i saopstenje o razgovorima Milosevic-Holbruk od petka, jer "uvodjenje u igru" Milutinovica treba da pokaze da se i dalje vodi racuna o tom faktoru. Inace, samo saopstenje ne otkriva bog zna sta novo, pa je cak na neki nacin i demantovalo DZejmsa Rubina, portparola Stejt dipartmenta, koji je upravo ovog vikenda rekao da su se Milosevic i Holbruk dogovorili da "ne objavljuju javna saopstenja o svakom svom susretu".

Ovo je, izgleda, bilo i potrebno samo zbog toga da se u javnosti ozivi lik i delo predsednika Srbije.

I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /