ponedeljak, 6. jul 1998.

BUJAR BUKOSI O VEZAMA SA OVK

“Vlada" ne kupuje oruzje

Tirana, Beta-Rojters. - Predsednik “vlade" kosovskih Albanaca u egzilu Bujar Bukosi odbacio je danas optuzbe da skuplja novac za kupovinu oruzja ilegalnoj Oslobodilackoj vojsci Kosova (OVK). U intervjuu datom u Tirani za Televiziju Rojters, Bukosi, koji inace zivi u Nemackoj, rekao je da organizuje formiranje fondova za pomoc sunarodnicima na Kosovu, ali da nikakav novac nije bio upotrebljen za kupovinu oruzja za separatisticke gerilce. On je naglasio da se njegova vlada zalaze za integraciju OVK u politicke strukture. “Da, mi poslednjih sedam godina skupljamo novac i saljemo ga kao pomoc Kosovu da se tamo organizuje zivot i prezive ovi teski dani. Do danas, moja vlada nije kupovala oruzje s tim novcem", rekao je Bukosi.

Borci OVK vidjani su u severnoj Albaniji kako za po 300 maraka kupuju “kalasnjikove", a za oko 2.000 maraka placaju protiavionske mitraljeze, kalibra 12,7 mm. Sovjetski pistolji TT prodaju se za 700-800 maraka po komadu. Iako se zale da se cene svakodneno povecavaju, ne izgleda da separatistickim pobunjenicima nedostaju sredstva.

Racuni za pomoc

“Moja vlada ne kupuje oruzje", naglasio je Bukosi. Albanska drzavna televizija, koja dnevno preko satelita emituje dva sata programa za Kosovo, pozvala je juce sve dobronamerne da pomognu “svojoj braci, cime doprinose nacionalnom cilju". Saopsteno je da doprinose, izmedju ostalih, treba slati Kreditnoj banci u Briselu (Kredietbank), Pariskoj nacionalnoj banci (Banque Nationale de Paris), slovenackoj Novoj LJubljanskoj banci, kao i bankama u Turskoj i Danskoj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /