ponedeljak, 6. jul 1998.

STA SVE MOGU DEKANI KOJE JE IMENOVALA VLADA SRBIJE NA OSNOVU NOVOG ZAKONA O UNIVERZITETU

Povratak konkursa i "vaspitnih mera"

Kako na delu izgleda vladavina dekana, koji su na celo fakulteta dosli voljom vlasti u Srbiji, bez podrske univerzitetskih i fakultetskih kolektiva, moze se videti na primeru Elektrotehnickog fakulteta iz Beograda

Za sedam dana, koliko je na funkciji dekana, dr Vlada Teodosic, povukao je nekoliko poteza koji su prilicno uzdrmali kolektiv: Na Upravnom odboru, u cijem sastavu su i Srdjan Smiljkovic i dr Milos Laban, koji je morao da ode sa ETF jer ga kolege nisu izabrale u vise zvanje, niti su ponovo glasale za njegov reizbor za docenta - dr Teodosic je u petak saopstio da je dr Labana promovisao u zvanje vanrednog profesora na osnovu konkursa iz 1991. Iako je ova inauguracija naisla na opste zaprepascenje i u Ministarstvu prosvete, gde je kategoricno receno da za tako nesto nema nikakvih zakonskih osnova - za sada nema zvanicnih reakcija i nalog ada se takva odluka proglasi nistavnom.

Novi dekan Elektrotehnickog fakulteta preduzeo je i druge konkretne korake - uklonio je dr Srbijanku Turajlic sa mesta sefa Racunskog centra ETF i najavio smenu u Studentskoj sluzbi. Po toj odluci Mira Cvetkovic vise nije sef ove sluzbe, vec Nenad Radovanovic, dosadasnji magacioner. Kako tvrde zaposleni, dr Teodosic je kazao da se radi "o vaspitnoj meri koja ce vaziti oko dva meseca".

Aktivnost novog dekana ETF nije se zaustavila ovde, kaze za "Nasu Borbu" redovni profesor dr Slavoljub Marjanovic, kome je novi pretpostavljeni zabranio prodaju upravo stampane knjige zbog jedne recenice u predgovoru. Knjiga "Elektronika 1" ima pozitivne recenzije i uradjena je u skladu sa zakonom, tvrdi dr Marjanovic - koji ovaj predmet predaje 30 godina i autoritet je u ovoj oblasti, kazu njegove kolege. Dr Teodosic (inace clan SRS) u javnim izjavma porucuje "necu dozvoliti politiku na mom fakultetu". Zato mu valjda i smeta recenica iz predgovora knjige dr Marjanovica u kojoj se zahvaljuje svim kolegama koji su mu pomogli, ali bez isticanja njihovih imena "jer vremena su takva da bi zbog toga imali samo nevolje sa fakultetskim vlastima, s obzirom na odnos te vlasti prema autoru".

Dr Teodosic, tvrdi dr Marjanovic, nije pristao da pusti knjigu u prodaju cak i na predlog autora da se iscepa predgovor. Po dr Marjanovicu, njegov bivsi i sadasnji kolega dr Laban je ispricao na sednici Upravnog odbora kako je stampana knjiga (u predgovoru) sa politickom konotacijom. "Ovo sta se sada desava na ETF je jedna apsolutna samovolja, vulgarno upraznjavanje vlasti, sa puno pretnji. Ko god ne prihvati rado obaveze koje mu se cine nelogicnim, odmah mu se saopstava da ce dobiti otkaz. Ovde i bukvalno vlada strahovlada, ljudi kad se sretnu, pre nego sto pocnu da pricaju okrecu se da vide da li ih neko posmatra. To je neprirodno, manijakalno ponasanje. Imam utisak kao da sam pao s Marsa", kaze za 'Nasu Borbu", dr Slavoljub Gaja Marjanovic.

Dr Milos Laban, pak, porucuje kolegama sa ETF da nece biti revansizma. "To sto su me uklonili sa fakulteta nije imalo veze sa pedagoskim i strucnim radom. U pozadini je bila politika. Skinuli su mi glavu i ostavili me bez hleba, ali ja njima necu uciniti isto", kazao je dr Laban.

Ostavke

Na prvoj sednici Upravnog odbora Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu, trojica kolega sa ETF (od cetvorice), koje je u to telo imenovala vlada, zahvalili su se, alinisu pristali na ponudjeno clanstvo. To su dr Bozidar Stanic, dr Nikola Rajakovic i dr Ilija Lazarevic. Clan UO ETF ostao je samo asistent Aleksandar Pilic, iz SPS, koji je postavljen za specijalnog savetnika za finansijska pitanja.

Ovo sto se upravo dogadja na ETF, nije u saglasnosti sa miroljubivim porukama clana Upravnog odbora dr Labana i novog dekana, koji se zalaze za striktno postovanje zakona, narocito kad je rec o sprovodjenju clana 4 Zakona o univerzitetu kojim se zabranjuje i sankcionise svaki oblik politickog delovanja na univerzitetu.

"Dugo sam na fakultetu i imam utisak da nikada nije bilo ovako. Dekan nas svakodnevno poziva, svakog ponaosob, kod sebe i "preslisava". Koliko cujem slicno se desava i na Filoloskom fakultetu, gde je novi dekan izdao naredbu da niko ne sme da napusti Beogad do 5. avgusta", kaze za "Nasu Borbu" profesor dr Srbijanka Turajlic, koja je na ETF dve i po decenije.

O. N.

Prorektori

Novi rektor Univerziteta u Beogradu, dr Jagos Puric, imenovan je krajem prosle nedelje dvoje prorektora BU: dr Maju Levi Jaksic, redovnog profesora Fakulteta organizacionih nauka i dr Predraga Djordjevica, redovnog profesora Medicinskog fakulteta (slovio je do poslednjeg momenta za najozbiljnijeg kandidata za prvog coveka BU).

Negdasnji v. d. rektor u dva navrata i prorektor, dr Tomislav Dragovic, postavljen je za predsednika Upravnog odbora Univerziteta u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /