ponedeljak, 6. jul 1998.

STO DANA VLADE SRBIJE KROZ STO PITANJA NOVE DEMOKRATIJE

Kako je, umesto magle, prodavala DIM

Aktivirajuci devalvaciju, inflaciju i mobilizaciju (DIM), vlada vodi u stagnaciju, ocenjuje poslanicki klub Nove demokratije, koji joj preko predsednika Skupstine salje 100 pitanja ne bi li je podsetio na to sta je trebalo, a nije uradila

Jedino sto je Vlada Srbije postigla u proteklih sto dana je udaljavanje Srbije od reformi i Evrope. Uspela je Srbiju da vrati u nesrecnu '93. godinu aktivirajuci devalvaciju, inflaciju i mobilizaciju - DIM. Ovu ocenu vladine (ne)efikasnosti izneo je na proslonedeljnoj pres- konferenciji sef poslanickog kluba i potpredsednik Nove demokratije Zarko Jokanovic. Buduci da nije uspela da primeti nikakve znacajne aktivnosti vlade od njenog konstituisanja ND odlucila je da zvanicnim putem, preko predsednika republickog parlamenta Dragana Tomica, na vladinu adresu uputi sto pitanja, cija je, cini se, funkcija pre da rasejanu vladu podseti cime je to morala da se bavi da bi ispunila obecano.

A obecala je - da ce ucvrstiti mir na ovom delu Balkana, ukljuciti zemlju u medjunarodne institucije i stabilizovati monetarnu politiku. Umesto toga, zakljucuju novodemokrate, planuo je rat na Kosovu, Srbija je dobila strane posrednike u pregovorima o kosovskoj krizi uprkos referendumu protiv stranog mesanja, a za sve to vreme Vlada Srbije cak nije ni ponudila koncept za autonomiju Kosova, tako da ce ga, verovatno, pisati Kontakt grupa.

Po oceni ND, ozbiljnija zakonodavna delatnost kojom se vlada bavila svodi se na ukidanje autonomije univerziteta i vise stotina resenja o imenovanjima i postavljenjima, sto ce reci da je vlada nasla da je veci prioritet kadrovska politika, nego standard gradjana i rat na Kosovu. Treba reci da su novodemokrate, medjutim, svojih ostrih kritika posredno "postedeli" socijaliste, prebacujuci krivicu radikalima i, delimice, JUL. Tako je Jokanovic primetio da DIM obavezno ide uz vladu kad god u njoj ucestvuje lider radikala Vojislav Seselj.

Po njemu, socijalisti su u prethodnih sto dana samo nemo posmatrali kako njegovi levi i desni koalicioni partneri namiguju preko njihovih ramena. Socijalistima su, kaze Jokanovic, koalicioni partneri dodelili ulogu crnog gavrana, a o tome koliko su radikali pouzdan partner u vlasti najbolje govori to sto prave dosijee o svojim partnerima da bi ih, kad zatreba, diskreditovali u javnosti. O tome koliko je poverenje u trojnoj vladajucoj koaliciji najbolje svedoci podatak da je broj ljudi u Vladi gotovo tri puta veca nego pre, jer svaki ministar ima zamenike iz druge dve stranke kako bi kontrola bila potpuna.

Ni same novodemokrate ne gaje velike nade da ce Vlada Srbije odgovoriti na njihovih sto pitanja ili, ispravnije receno, samo prvu stotinu problema koju ima ova zemlja, pocev od najviseg drzavnog dokumenta. Naime, prvo pitanje ND je da li je Vlada Srbije pripremila predlog za uskladjivanje Ustava Srbije sa Ustavom Jugoslavije.

ND podseca da jos nisu doneti obecani zakoni o lokalnoj samoupravi sa resenjima potpunijeg razgranicavanja drzavne i lokalne samouprave, o sudovima i sudijama, zakon o vracanju stare devizne stednje, promenama aktuelnog Zakona o vlasnickoj transformaciji.

Novodemokrate zanima sta je vlada preduzela u pravcu obecane racionalizacije drzavne uprave i koliko je bilo zamenika i pomocnika ministara u prethodnoj vladi, koliko ih ima sada i sta se promenilo u odnosu vlade prema javnosti i koliko je rad drzavnih organa pod vecim uvidom javnosti nego sto je bio pre sto dana.

U bloku pitanja vezanih za ekonomiju ND podseca da javnost jos nije saznala ko su monopolisti koji prema tvrdnji ministra trgovine izazivaju vestacke nestasice kljucne robe, dizanje cena i kanalisanje nestasice. Takodje podsecaju da dosad nisu obelodanjeni egzaktni pokazatelji efekata borbe protiv sive ekonomije kao ni pokazatelji efekta mera finansijske discipline. ND pita da li postoji paralelan budzet i da li je on generator svih nedaca, ukljucujuci i totalnu kriminalizaciju drustva. Vlada bi trebalo da odgovori na pitanje sta je sa procesom prestruktuiranja i sanacije bankarskog sistema, sto je i najavila prilikom svog izbora, kao i da izadje sa tacnim podacima o bankama koje su u stecaju, odnosno procesu likvidacije zbog nepostovanja propisa , sto je, kao kurs najavljeno u programskom ekspozeu. U ND smatraju da najvisi izvrsni drzavni organ mora gradjanima objasniti zasto se monopolski privredni sistemi (EPS, NIS, Srbijasume i drugi) bave nekompetentnim poslovima kao sto su otkup i izvoz poljoprivrednih proizvoda, turizam..., a svoje usluge gradjanima prodaju po enormno visokim cenama.

U grupi pitanja vezanih za zdravstvo i socijalnu zastitu narocito su zanimljivi zahtevi ND da Vlada Srbije obelodani kolika su ulaganja neophodna za urgentno opremanje zdravstvenih ustanova koje se nalaze u najkriticnijem stanju, koji su konkretni efekti povecanja participacije u zdravstvu i sta se cini za poboljsanje snabdevenosti lekovima. U ND podsecaju vladu na enormna zakasnjenja svih socijalnih davanja, na rast stope nezaposlenosti i pitaju sta je dosad ucinila u resavanju tih problema.

Ukratko, Vlada Srbije bi gradjanima Srbije, stav je Nove demokratije, trebalo da kaze da li je zadovoljna svojim delovanjem u proteklih sto dana i da li se, s obzirom na taj ucinak, moze govoriti o njenoj bucno najavljenoj reformskoj orijentaciji.

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /