ponedeljak, 6. jul 1998.

Karlobag se primice

Pise: Stojan Cerovic

Kad vec ne moze do Karlobaga, Vojislav Seselj otisao je da provede vikend na Kosovu. Osim sto tamo nema mora, ostalo je slicno. Ili ce uskoro biti. Ne znam da li je to Seselju jasno, ali sam siguran da mu je svejedno. Ekstremizam je, naime, uvek ravnodusan prema sopstvenim rezultatima, a uziva samo u opisivanju svojih krajnjih namera, svoje odlucnosti i beskompromisnosti. Ali same namere su takve da su rezultati nuzno negativni.

Veliki deo svog izbornog uspeha Seselj duguje izjavama da ce proterati stotine hiljada Albanaca sa Kosova. Mnogim Srbima je to zvucalo kao muzika. Mislili su da ce Seselj licno to da izvede, bez icije pomoci i bez zrtava, a i ako je jako preterao u obecanjima, ipak ce biti barem koja desetina hiljada izbeglica.

Koliko znam, na tu pricu nije se uhvatilo mnogo kosovskih Srba o cijoj je kozi bila rec. Seseljevo resenje za Kosovo odnekud se mnogo vise dopadalo Srbima koji tamo ne zive, nisu otud i ne nameravaju da ikad tamo odu. Sto ih se manje ticu posledice i rezultati, ljudi su lakoverniji i skloniji ekstremizmu. Cudo kako su oni sto sede u dubokoj pozadini uvek gotovi da ubiju, poginu i zrtvuju sve ono sto im niko ne trazi. Zbilja steta sto se najbolji borci tako cesto zaticu najdalje od prve linije

Posto i onako nije imao pojma sta da radi, Milosevic je izgleda bio pustio da se na Kosovu malo oproba Seseljeva linija, verujuci da tu nema veceg rizika i da ce, u najgorem slucaju, uspeti da se otarasi bilo Kosova, bilo Seselja. Stiglo se dotle da je nesto Albanaca zaista privremeno izbeglo u Albaniju, ali cujem da drzavni organi ulazu velike napore da sprece Srbe da jos masovnije izbegnu. Uprkos nekim uspesima policije, ne verujem da iko jos misli da je Kosovo danas vise u Srbiji nego pre operacije u Drenici, pre referenduma i pre formiranja koalicione, levo-desne vlade.

Ocigledno, napustena je referendumska namera da se svet iskljuci i da Srbija sama ocas resi svoj unutrasnji problem. Sad je svako dobrodosao, narocito Rusi i Amerikanci zajedno, kao da se time potiru. Kao da je rezultat duplog mesanja - nemesanje. Ni sam Seselj kosovskim Srbima vise ne drzi borbene govore, nego obecava pomoc iz robnih rezervi i uopste zvuci kao Crveni krst, valjda osecajuci da bi Milosevic uskoro mogao pokusati da ga se otarasi.

Elem, Karlobag je poceo da se primice Beogradu, onako kao sto je, na kraju tragedije, suma pocela da se priblizava Makbetovoj tvrdjavi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /